Art
Cultura 07/03/2023

El museu d'art censurat de Tatxo Benet obrirà al setembre amb el suport econòmic dels impulsors de l'Hermitage de Barcelona

El centre té previst instal·lar-se a la Casa Garriga Nogués de Barcelona

2 min
Art censurat a la vista

BarcelonaEl museu d'art censurat que promou el fundador de Mediapro Tatxo Benet obrirà les portes al setembre a la Casa Garriga Nogués de Barcelona. Tanmateix, el productor audiovisual no tirarà endavant el projecte en solitari: segons ha avançat La Razón i ha pogut confirmar l'ARA, el fons d'inversió que promou una seu de l'Hermitage a Barcelona, Varia Investment Cultural, ha entrat en l'accionariat del futur museu.

Fonts pròximes a la col·lecció, que porta el nom de Censored, confirmen l'acord, però matisen que el museu no és el mateix que la col·lecció, ja que la col·lecció és una iniciativa personal i el museu comptarà amb altres inversors. Les obres més conegudes de la col·lecció de Benet són la instal·lació de Santiago Sierra amb fotografies de presos polítics espanyols que va ser censurada a Arco el 2018 i l'escultura de la brasilera Ines Doujak amb un ninot de Joan Carles I sodomitzat que va provocar un terrabastall al Macba. També hi ha obres d'importants artistes contemporanis com Eugenio Merino, Abel Azcona, Ai Weiwei i Robert Mapplethorpe.

Fonts pròximes a Varia Investment Cultural també confirmen l'acord, però de moment no donen més detalls sobre si la contribució del fons serà únicament econòmica o si també suposarà canvis en els continguts del museu. En paral·lel, els responsables del fons continuen treballant per fer un museu immersiu a l'antiga fàbrica Godó i Trias de l'Hospitalet de Llobregat anomenat The Factory Museum. Aquest nou museu suposaria una inversió d'uns 50 milions d'euros i els encarregats de rehabilitar la fàbrica serien els arquitectes d'Olot RCR, guanyadors del Premi Pritzker, el Nobel dels arquitectes, el 2017. "Varia té diversos projectes culturals i s'ha de veure com s'aniran desgranant", apunten les mateixes fonts.

Varia manté obert el litigi amb l'Ajuntament de Barcelona per no haver-los deixat fer una seu de l'Hermitage a la Nova Bocana del port de Barcelona, en un edifici de nova planta del prestigiós arquitecte japonès Toyo Ito, també guanyador del Pritzker. Precisament, el consistori va suspendre el projecte en la valoració dels àmbits econòmics, culturals, de mobilitat i d'ubicació.

stats