Cultura 11/05/2021

Un mural de Guinovart a Sant Gervasi, arrasat per unes obres

La Fundació de l'artista amenaça amb arribar al jutjat pel maltracte al patrimoni

2 min
Escultura 'La Sardana' de Guionovart

BarcelonaUnes obres en un edifici de Barcelona obra de l'arquitecte José Antonio Coderch i Manuel Valls han causat "danys irreparables" en una pintura mural de l'artista Josep Guinovart situada en una paret del vestíbul, segons ha denunciat la filla del pintor i presidenta de la seva Fundació, Maria Guinovart. Contrariada i desolada, Maria Guinovart ha afirmat a Efe que l'entitat encarregada de la difusió i la conservació de l'obra del seu pare ha iniciat les gestions per "esbrinar qui ha encarregat que el mural es tapés amb pintura i per què no es va consultar la Fundació". "Tot apunta que el mural serà irrecuperable", avança.

L'escultura 'La sardana', de Guinovart, a Sant Gervasi.
L'escultura 'La sardana', de Guinovart, a Sant Gervasi.

Segons alerta la Fundació, el mural servia de teló de fons de l'escultura La sardana, que és al vestíbul de l'edifici, situat al número 11 del carrer Johann Sebastian Bach de Barcelona, al barri de Sant Gervasi - Galvany. L'escultura de fusta també està en mal estat, però es podrà restaurar i conservar. De fet, s'ha convertit en una mena d'aparcament de motos i cotxes.

L'obra data del 1958 i està situada en un edifici construït el 1956 prop del Turó Park pels arquitectes José Antonio Coderch i Manuel Valls, i es va fer a petició del promotor de l'immoble, Marcelo Leonori. Als edifici adjacents, en els números 9 i 13, que formen un conjunt arquitectònic projectat per Coderch i Valls, també hi ha obres de Guinovart.

L'estat de l'escultura de fusta de Guinovart.

Accions legals

Maria Guinovart anuncia accions legals perquè "els responsables responguin davant la justícia" i recorda que hi ha hagut alguna sentència, en un cas semblat amb una escultura de Pablo Serrano, en el qual "es van acabar reconeixent els drets morals davant del dret a la propietat privada, ja que seria impensable que algú que té un quadre de Miró a casa pogués pintar-li uns bigotis". Però els problemes amb el patrimoni privat són constants, perquè no està protegit.

El 2011 ja hi va haver desperfectes en un mural de l'escala d'accés del número 43 del passeig Joan de Borbó. La Fundació s'ha posat en contacte amb Patrimoni de la Generalitat perquè es "respectin els drets morals" de les obres artístiques, perquè, subratllen, "en aquest cas no és que s'hagi degradat, sinó que directament ha desaparegut".

stats