Cinema
Cultura 10/10/2023

La Mostra de Cinema de Muntanya surt per primera vegada de Palma

La 14a edició d’aquest esdeveniment comença el pròxim 16 d’octubre i proposa més d’una dotzena de projeccions, així com conferències i altres activitats

2 min
Roda de premsa de presentació de la 14a Mostra de Cinema de Muntanya de Palma

PalmaD’ençà que van començar no han aturat i això els ha permès mantenir la connexió amb el públic. Aquest és, segons Tomeu Tomàs, el seu director, un dels secrets de l’èxit de la Mostra de Cinema de Muntanya de Palma, que enguany, per primera vegada, sortirà de Ciutat. “Hi ha activitats programades a cinc espais diferents: el teatre Principal de Palma, el Xesc Forteza, CineCiutat, la llibreria La Salina i, finalment, enguany incorporam el Club Pollença a les nostres seus”, afirma Tomàs. És, a més, l’any en què més sessions s’han programat, ja que arriben a la desena. 

Imatge de l'obra de teatre "FitzRoy"

Teatre i muntanya

Està clar que l’epicentre de tot serà, com sempre, la muntanya, però també, com sempre, se’n parlarà des de diferents perspectives. Enguany, a més, n’hi haurà una que fins ara no s’havia explorat al festival: la teatral. Serà amb l’obra FitzRoy, que es podrà veure al teatre Principal de Palma diumenge dia 22 d’octubre, una peça escrita per Jordi Galceran i dirigida per Sergi Belbel que compta amb Míriam Iscla o Sílvia Bel entre les seves protagonistes. “És la història de quatre dones alpinistes i el seu procés d’escalada al FitzRoy, una de les muntanyes més emblemàtiques del món, que es troba a la Patagònia”. No seran les úniques dones protagonistes de l’esdeveniment perquè enguany també hi haurà una representació de l’equip femení d’alpinisme de la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada, amb representants de Navarra, Aragó i Catalunya, entre d’altres. 

Secció oficial

En tot cas, l’ingredient principal de la mostra són les projeccions, que tindran lloc des de dia 16 fins dia 25, totes elles de cinema documental. Entre les 14 pel·lícules que s’hi podran veure hi ha 6 curtmetratges que conformen la secció oficial, una tria feta d’entre els més de 350 rebuts a la convocatòria. “La convocatòria la feim a plataformes internacionals i per això arribam a llocs i equips insospitats”, explica Tomàs, “però com que la presentació és lliure el primer que hem de fer és passar un sedàs  temàtic, un de qualitat… I així fins a arribar a les 30, d’entre les quals en triam 6, que són les que opten a premi”. Entre els premis del jurat s’hi troben el de millor curt de muntanya o el de millor curt de natura i etnografia. 

Cartell de la Mostra de Cinema de Munytanya de Palma 2023

Conferències

A més de tot això, s’han organitzat un grapat de col·loquis, com el que oferirà la periodista Kris Annapurna sobre La comunicació i el periodisme en el muntanyisme o el de l’escriptor Miquel Rayó, El còmic de muntanya: de Mortadelo a Mallory, que aportarà una mirada nova a la relació del món de la muntanya amb la cultura. La programació completa es pot trobar al web www.palmamuntanyafiln.com

stats