Obituari
Cultura 31/01/2024

Mor Chita Rivera, la primera Anita del musical 'West Side Story'

La porto-riquenya era considerada una de les estrelles de Broadway

ARA
2 min
L'actriu i cantant Chita Rivera

BarcelonaLa cantant, actriu i ballarina Chita Rivera va morir ahir als 91 anys. Amb una llarga carrera als teatres de Broadway, hi va actuar durant seixanta anys, va fer-se famosa com a Anita al musical West Side Story. Nascuda a Washington DC, era filla d'un saxofonista porto-riqueny i d'una conserge del Pentàgon d'origen afroamericà. Dolores Conchita Figueroa del Rivero va arribar a Broadway per casualitat: el 1952 va acompanyar una amiga a l'audició del musical Call me madam i va acabar aconseguint ella mateixa el paper de corista. Rivera venia del món del ballet: el 1945 va aconseguir una beca per anar a estudiar-ne en una prestigiosa escola de Nova York.

Tot i això, no va ser fins a finals de la dècada dels 50 que no va aconseguir el reconeixement de la crítica teatral. Però quan ho va fer, va deixar marca. El 1957 va aconseguir el paper que la convertiria en una estrella de Broadway. Chita Rivera va encarnar el personatge d'Anita a West Side Story, de Leonard Bernstein i Stephen Sondheim. El paper que ella va interpretar, més tard, va deixar un Oscar a la també actriu porto-riquenya Rita Moreno, per la versió cinematogràfica de l'obra.

Rivera va tenir una trajectòria més discreta a les pantalles. L'actriu va fer diversos papers petits i alguns cameos, a més de documentals. També va provar sort en el món de la música. Durant els anys 60 va enregistrar dos àlbums, Chita Rivera: get me to the church on time And now I sing. Després va passar-se molts anys amb aquesta faceta oblidada. Fins al 2008, quan va reprendre la via musical i va publicar And now I swing.

La seva actuació era tan important per a l'èxit de l'espectacle de Londres de West Side Story, que va posposar-se fins que va tenir la seva filla Lisa. També va estar nominada fins a deu vegades als premis Tony, que va guanyar dues vegades. El 1963 va protagonitzar amb Alfred Drake el musical Zenda i el 1975 apareixeria com a Velma Kelly al repartiment original del musical Chicago. L'any 2009 va rebre la Medalla Presidencial de la Llibertat de mans de Barack Obama.

stats