Mor als 93 anys l'escriptor Ricard Creus

Com a poeta, és conegut sobretot per '36 poemes a partir del 36'

Ara
1 min
Ricard Creus en un vídeo de l'Institució de les Lletres Catalanes

BarcelonaEl poeta Ricard Creus ha mort aquest dimecres als 93 anys. Nascut a Barcelona el 1928, la seva formació i la seva carrera van començar en el camp de les arts plàstiques: va estudiar a la Facultat de Belles Arts, on es va fer amic de l'escultor Josep Maria Subirachs, i va començar a treballar com a pintor, encara que aviat va deixar la pintura per la literatura. Sí que va exercir de professor d'art i va escriure diversos assajos d'art amb la seva dona, l'artista Esther Boix. Entre els guardons que va rebre hi ha el premi Sant Jordi amb la novel·la Posicions i el 1991 el Rosa Leveroni de poesia per la seva obra Retornar a Itàlia.

Com a poeta, Ricard Creus es va donar a conèixer amb llibres com Cendra amb foc (1975), Poemes de l'altra veu i de la meva (1976), 36 poemes a partir del 36 (1978) i Si em dónes l'adéu no et prenc pel mot (1979). Les seves obres narratives més destacades van veure la llum a mitjans dels anys 80: la Trilogia dels hereus, composta per dos volums: L'ocell (1985), que va rebre el premi Andròmina de narrativa, i Temps imposat, que inclou les novel·les Les trampes i La runa (1986).

Ricard Creus també va escriure teatre, i l'any 1986 va publicar les obres Entre aigua i anís i Jo vinc d'un altre temps, i també va fer la cantata Cantijoc per a cor infantil, narradors i orquestra, que va ser interpretada, amb música de Josep Pons, a la XXV Trobada de Corals Infantils de Catalunya organitzada el 1992 pel Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC).

stats