Memòria històrica
Cultura 30/12/2022

El ministeri de l'Interior retira les condecoracions a Billy el Niño

Grande-Marlaska reformarà la llei orgànica d'associacions per combatre l'apologia del franquisme

2 min
José Antonio González Pacheco, conegut pel sobrenom de 'Billy el Niño'.

BarcelonaEl ministeri de l'Interior ha ordenat revisar les condecoracions policials que van rebre agents que van formar part de la repressió franquista, entre els quals hi ha el membre de la Brigada Político-Social de la policia franquista Juan Antonio González Pacheco, conegut com a Billy el Niño. González Pacheco va morir el maig del 2020 a causa del covid sense que li retiressin les medalles ni el 50% addicional de la pensió que rebia. Fonts policials han detallat a l'agència Efe que hi ha almenys set expedients identificats, quatre de guàrdies civils i tres de la policia espanyola.

Segons el ministeri de l'Interior, la decisió del ministre Fernando Grande-Marlaska és una conseqüència de l'aplicació de la llei de memòria democràtica, en vigor des de l'octubre. Aquesta llei inclou l'anul·lació de les recompenses policials quan està acreditat que el beneficiari, abans o després de la concessió, ha comès actes incompatibles amb el mèrit de la policia espanyola i la Guàrdia Civil.

L'ordre d'Interior també es farà extensiva a la secretaria general d'Institucions Penitenciàries i la resta de direccions generals del ministeri. Segons el procediment habitual en les administracions públiques, els afectats rebran la notificació de l'inici de l'expedient i podran presentar al·legacions de defensa abans que es dicti la resolució, que serà signada pel ministre de l'Interior.

Una comissió per desmantellar les organitzacions filofeixistes

En paral·lel a la retirada de les condecoracions policials, Grande-Marlaska ha disposat la creació d'una comissió d'estudi i anàlisi sobre l'aplicació i els efectes de la promulgació de la llei de memòria democràtica en tots els àmbits que són competència del ministeri de l'Interior.

Aquesta comissió prepararà una reforma de la llei orgànica d'associacions per incloure-hi com a causa de dissolució de revocació de la declaració d'utilitat pública la realització pública d'apologia del franquisme amb menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes o incitació directa o indirecta a l'odi o la violència. La comissió també revisarà el procés de retirada i eliminació de símbols i elements contraris a la memòria democràtica en edificis i centres que depenen del ministeri de l'Interior. La comissió estarà dirigida per la directora del gabinet del ministre, i hi haurà membres d'aquest equip, del gabinet del secretari d'estat de Seguretat i de la secretaria general tècnica del ministeri de l'Interior.

stats