Cultura 07/10/2020

Arranca una campanya de finançament per continuar la investigació al jaciment subaquàtic de les Aiguades

El projecte IASCM-Recerca Arqueològica Subaquàtica a les coves de Mallorca engega un micromecenatge per protegir aquests espais, divulgar-los en l'àmbit científic i continuar-hi fent feina

C. D.
2 min
Les àmfores del jaciment Ses Aiguades, d'Alcúdia

PalmaEl projecte IASCM-Recerca Arqueològica Subaquàtica a les coves de Mallorca treballa en la recerca en jaciments submergits del nord i la zona oriental de l'illa. Ara, per poder continuar amb el projecte, ha posat en marxa una campanya de micromecenatge, que durarà fins al 7 de novembre, per tal de finançar la feina.

El treball està codirigit pels doctors Xisco Gràcia i Florian Huber Wilhem, que reben l'ajuda del doctorand de la Universitat de Cadis Manuel Fumás. A més, hi participen membres de l'associació Sonars, l'empresa alemanya de busseig científic Submaris i la Societat Espeleològica Balear, segons ha informat l'entitat Hispània Nostra, que és la que ha posat en marxa la campanya de micromecenatge. El motiu d'aquesta recol·lecta de doblers és la dificultat del treball arqueològic en àrees submergides confinades, que fa "imprescindible tenir els millors especialistes del món en espeleobusseig, arqueologia subaquàtica, fotogrametria, topografia i filmació subaquàtica, entre altres matèries".

Millorar la metodologia arqueològica prospectiva en cavitats submergides i, al mateix temps, obtenir-ne més dades amb la finalitat de comprendre els hàbits de vida de la població que les va utilitzar són uns dels objectius d'aquesta investigació, com també ho és conèixer com es desenvolupava el comerç terrestre i marí i les característiques de les rutes comercials del moment.

Aquests propòsits s'emmarquen en la finalitat general del projecte de protegir aquests jaciments i conscienciar sobre la seva fragilitat, a més de la divulgació científica dels resultats obtinguts.

En l'àrea d'estudi s'inclou la font de les Aiguades, situada a Alcúdia, a la qual s'arriba a través d'un pou de sis metres de profunditat que dona accés a una cova d'aigua dolça de prop de 180 metres de longitud. L'equip científic de Xisco Gràcia va descobrir fa gairebé 20 anys a l'interior un total de 189 àmfores i recipients d'època romana republicana, islàmica i dels segles XVIII i XIX.

Els investigadors creuen que fa 2.000 anys els navilis fondejaven en aquest racó de la badia d'Alcúdia a mig camí en els seus trajectes entre les penínsules Ibèrica i Itàlica per proveir les seves bodegues amb aigua dolça, i que van poder utilitzar sistemes de cordes i corrioles per recollir l'aigua, però moltes d'aquelles àmfores mai no es van recuperar i avui dia formen un jaciment arqueològic.

Els investigadors esperen poder esbrinar en futures campanyes les incògnites sobre el veritable ús d'aquest lloc i determinar si era un mer punt de recollida d'aigua o si es tractava més aviat d'una espècie de santuari en el qual es van dipositar els recipients amb ofrenes.

Amb la campanya s'han proposat recaptar un mínim de 5.000 euros, encara que necessiten arribar fins als 10.000 euros perquè la campanya pugui aconseguir el seu objectiu òptim, dels quals ja han aconseguit més de 2.000 euros.

stats