Música

Marco Mezquida desferma la millor de les tempestes

El pianista menorquí toca el cel en la inauguració del 35è Mercat de Música Viva de Vic

2 min
Marco Mezquida, Masa Kamaguchi i Ramon Prats al Mercat de la Música Viva de Vic.

VicImprovisació, tonalitat i ritme, molt de ritme, en el concert inaugural de la 35a edició del Mercat de Música Viva de Vic. Han sigut tot just 45 minuts de jazz amb un trio pletòric format pel pianista menorquí Marco Mezquida, el contrabaixista japonès Masa Kamaguchi i el bateria banyolí Ramon Prats. La sintonia entre tots tres gairebé és sobrenatural: ho transmeten amb els gestos i les mirades, com una santíssima trinitat que juga en una altra lliga. "Que la música estigui viva, sempre viva!", ha exclamat Mezquida al final de l'actuació i després d'agrair l'ovació del públic del Teatre L'Atlàntida.

El concert ha servit per estrenar el material del disc Tornado, que es publicarà a principis d'octubre. Es tracta d'un àlbum inspirat pels tifons que Mezquida ha viscut al Japó. No és música narrativa, però el nom del disc sí que convida a fer associacions. Per exemple, el ritme intens que ha dominat el primer moviment del concert recordava una pluja insistent. Ha sigut un prodigi de compenetració damunt un tempo vertiginós, ben bé com una demostració d'habilitats sincròniques, piano, contrabaix i bateria dialogant en la llengua de la percussió. La dinàmica de la tempesta ha conduït el vespre cap a una pausa que ha donat pas a alguns detalls de l'impressionisme característic de Mezquida. S'obria el cel a la bellesa i als jocs més subtils, amb Prats fregant la caixa amb delicadesa i Kamaguchi concentrat en una nota. I com qui no vol la cosa, de sobte el trio estava divertint-se i divertint amb variacions de rhythm'n'blues, com tres amics lliurats a una missió sagrada: tocar i tocar i tocar.

Magnífica inauguració, doncs, amb tres músics "extraordinaris", tal com ha dit el director del Mercat de Música Viva de Vic, Marc Lloret, en el parlament de benvinguda.

Marco Mezquida al Mercat de Música Viva de Vic 2023.
stats