PINTURA
Cultura 28/09/2016

Mariano Rajoy i Antonio Costa inauguren divendres l'exposició de Miró a Porto

Es tracta de les obres de Miró que Portugal volia subhastar i que ara es convertiran en un museu

Efe
2 min
Una noia camina per davant del quadre 'Femmes et oiseaux', de Joan Miró / ACN

MadridL'Estat portuguès exhibirà de manera permanent, a Porto, les 85 obres que posseeix del pintor Joan Miró, la majoria d'elles inèdites. L'exposició, anomenada 'Joan Miró: Materialitat i Metamorfosi', serà inaugurada aquest divendres i comptarà amb l'assistència del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que ha estat convidat a participar en l'acte, segons han informat a Efe fonts de l'executiu espanyol, pel primer ministre portuguès, Antonio Costa, que també hi acudirà juntament amb el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa.

Antonio Costa, líder socialista portuguès, i Pedro Sánchez aquest dijous a Lisboa / EFE

Serà la primera vegada que tots dos es vegin al país veí, des que Costa va ser triat primer ministre per un acord entre els partits d'esquerra, i també serà la primera ocasió en la qual coincidirà a Portugal amb el centredretà Rebelo de Sousa, des que va rellevar Anibal Cavaco Silva com a cap de l'Estat. Està previst que Rajoy recorri l'exposició al costat de Rebelo de Sousa i Costa, i que hi hagi una posterior intervenció pública de tots ells.

El president espanyol, Mariano Rajoy, comparex per valorar el 9-N tres dies després / EFE

L'exposició consta d'unes 80 obres que l'Estat portuguès posseeix de Joan Miró, i, segons va anunciar el dimarts el primer ministre lusità, la mostra no serà temporal (estava previst que duràs quatre mesos) i s'exhibirà de manera permanent a Porto.

Costa va explicar que la decisió té com a objectiu reforçar el creixement del turisme en aquesta ciutat.

La col·lecció pertany a l'Estat des que va col·lapsar, a finals del 2008, el Banc Portuguès de Negocis (BPN), que va ser nacionalitzat. El seu patrimoni va passar llavors a mans públiques.

L'anterior govern, de signe conservador, tenia la intenció de subhastar les obres, però la venda no va ser mai executada perquè la Fiscalia portuguesa va iniciar diversos processos judicials per prohibir la sortida a l'estranger i la venda dels quadres.

Les claus del cas: Miró sacseja la política portuguesa

D'aquesta manera, quedaran a Porto les 80 peces de Miró, que inclouen sis de les seves pintures sobre conglomerat, de 1936, i també sis sobreteixims (panells elaborats amb la superposició de teixits), de 1973.

stats