Música
Cultura 21/06/2022

Maria Arnal i Marcel Bagés, triomfadors dels premis Alícia de l'Acadèmia Catalana de la Música

També han rebut guardons Rosalía, Tarta Relena, Hèctor Parra, Arnau Pons, Les Impuxibles, l'OMAC, Càntut, Cantània i el programa 'Efecte Collins'

2 min
Marial Arnal durant el concert al Sónar 2022.

BarcelonaUna emocionant interpretació d'El marabino a càrrec de Rita Payés ha obert aquest dimarts a L'Auditori de Barcelona la gala de lliurament dels premis Alícia que atorga l'Acadèmia Catalana de la Música. I més endavant l'emoció ha guanyat intensitat amb l'actuació de l'Orquestra Fireluche i el premi a la trajectòria atorgat pòstumament a Pau Riba, que han recollit els seus fills.

Amb dos guardons, els grans triomfadors de la nit han sigut Maria Arnal i Marcel Bagés, encara amb el ressò del magnífic concert al Festival Sónar: gràcies al disc Clamor (Fina Estampa, 2021) i als concerts en què han desplegat l'univers de l'àlbum s'han endut el premi a la interpretació i el premi a la producció discogràfica, que Arnal també ha volgut compartir amb David Soler, productor i part important tant en el disc com en el directe.

L'Alícia a l'autoria ha sigut per a Hèctor Parra i Arnau Pons per l'obra Constellations, un cicle poètic i musical inspirat en la sèrie de pintures de Joan Miró homònima. El premi al directe ha reconegut El trencadís, l'espectacle de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC), dirigida per Daniel López, que es va estrenar a la Fira Mediterrània de Manresa i en què també participa la cantant Anna Ferrer. El guardó al talent emergent, que l'any passat va reconèixer Rita Payés, aquesta vegada ha distingit Tarta Relena, el duo format per Marta Torrella i Helena Ros, que el 2021 va publicar el disc Fiat lux (The Indian Runners).

L'Alícia a la internacionalització ha sigut per a Rosalía, per l'impacte mundial continuat des que va publicar El mal querer (2018); és el segon cop que l'artista de Sant Esteve Sesrovires guanya el premi en aquesta categoria, perquè ja el va rebre en l'edició del 2019. Rosalía, que no era present a la gala, ha enviat un vídeo d'agraïment en què ha dit que el que la fa més feliç és "rebre l'estimació des de casa", i que per això li ha fet tanta il·lusió aquest premi.

L'Acadèmia de la Música també ha atorgat un guardó a la interdisciplina a FAM, de Les Impuxibles, María Velasco i Judit Colomer, una obra que combina música i dansa, i ha reconegut el projecte social Càntut, la iniciativa de recerca i difusió del patrimoni musical de transmissió oral que fa unes setmanes va rebre un dels Premis Nacionals de Cultura, i el projecte educatiu Cantània, de L'Auditori de Barcelona. Finalment, el premi en la categoria de periodisme musical ha sigut per al programa de TVE Catalunya Efecte Collins.

L'acte dels premis Alícia, que s'ha celebrat coincidint amb el Dia de la Música, ha tingut com a convidat especial el fotògraf Francesc Fàbregas, que ha fet un elogi de la professió i que ha recordat el fotoperiodista Xavier Mercader, mort l'agost de l'any passat.

stats