Guardons
Cultura 05/12/2022

Margalida Solivellas, Filmin i Júlia Colom, entre els guardonats als premis 31D de l'OCB

L'Obra celebrarà els 60 anys amb una nova edició de la Nit de la Cultura al teatre Principal d'Inca

3 min
Imatge del guardó dels premis 31 de Desembre.

PalmaL'Obra Cultural Balear (OCB) ha revelat els guanyadors dels premis 31 de Desembre en l'edició d'aquest 2022, que recolliran els premis durant la Nit de la Cultura 2022, dia 17 de desembre a les 19.30 h al teatre Principal d'Inca. El president de l'entitat, Joan Miralles, ha destacat que la gala serà molt "simbòlica" perquè estarà marcada pel 60è aniversari de l'Obra. A més, ha assegurat que el nombre de candidatures presentades "ha superat totes les expectatives". A continuació, en detallam els premiats.

Premis 31D, els guardonats

Eulàlia Duran, premi Gabriel Alomar

El jurat ha decidit donar a Eulàlia Duran i Grau (Barcelona, 1934) el premi Gabriel Alomar, que té l’objectiu de reconèixer els estudis i les actuacions per difondre la catalanitat de les Illes Balears. Doctora en Història i catedràtica emèrita de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, Duran i Grau és especialista en estudis sobre el Renaixement i autora de Les Germanies als Països Catalans (1982) i de diversos estudis sobre aquest moviment revolucionari a la Mallorca del segle XVI.

Música Nostra, premi Francesc de Borja Moll

El premi Francesc de Borja Moll va enguany a Música Nostra, "per la seva trajectòria musical, festiva i literària i per la seva dignificació de la música popular", han detallat els membres del jurat. També han assenyalat "la recuperació del ball de bot des de 1981 amb Miquela Lladó al capdavant, que inicià la seva carrera musical el 1967". Cal recordar que el guardó reconeix una entitat balear per la seva tasca en normalitzar la llengua, la cultura i la identitat.

Margalida Solivellas, premi Josep Maria Llompart

La periodista Margalida Solivellas (Selva, 1957) rebrà el guardó Josep Maria Llompart, que en aquest cas distingeix una persona per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura i la identitat va treballar com a periodista a TVE/IB i com a corresponsal de TV3 durant 34 anys, fins a la seva jubilació enguany.

Filmin, premi Emili Darder

La plataforma Filmin és la guardonada en el premi Emili Darder a una iniciativa en el camp de l'educació, l'ensenyament o el lleure. L'OCB considera que és la plataforma de cinema en línia "més compromesa amb la llengua catalana", ja que ofereix prop de 3.000 títols de pel·lícules, sèries i documentals rodats, doblats o subtitulats en català. A més, des del 2017 té una versió específica en català, FilminCat, i cada any tria Mallorca com a seu de l'Atlàntida Film Fest.

FIET, premi Bartomeu Oliver

El premi Bartomeu Oliver a una activitat cívica i de dinamització cultural en l'àmbit social o territorial anirà destinat enguany a la FIET, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears organitzada per Sa Xerxa. Es tracta d'un esdeveniment amb una llarga trajectòria, de dues dècades, i el jurat ha destacat que "vertebra i promou" l'oferta teatral per als més joves des de Vilafranca.

Aplec de Rondaies Mallorquines, premi Miquel dels Sants Oliver

L'Aplec de Rondaies Mallorquines d’En Jordi d’es Racó, volum IX, editat per Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè, continua la publicació de les rondalles i les torna a posar al nostre abast amb un rigorós estudi crític i filològic". Així ha argumentat la entitat el guardó a aquesta obra, que rebrà el premi Miquel dels Sants Oliver a l'edició d'un treball sobre les Illes Balears.

Júlia Colom, premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel

Júlia Colom (Valldemossa, 1997) serà guardonada amb el premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel per "excel·lir en la interpretació de músiques de jazz, d’arrel i mediterrània, i per introduir el català i les tonades i cançons de base tradicional en el seu repertori innovador". Aquest reconeixement distingeix cada any una persona o col·lectiu emergent en la creació, investigació o animació cultural.

Confraria Muchal Foundation, premi Aina Moll

Per acabar, el premi Aina Moll anirà per a la Confraria Muchal Fundation per organitzar, des del 2004, la "Festa en honor a lo Much de Reig i la Muca" a Sineu. Els membres del jurat consideren que l'esdeveniment compta amb "una gran participació popular" dins l'organització i "reelabora espectes tradicionals i els ofereix a amples sectors de la societat d’avui, especialment als joves".

stats