Cultura
Cultura 20/12/2022

'Jota de morir' de Marala, doblement premiat pel Carles Santos de València

El guardó reconeix la recerca sobre la temàtica de la mort en la música tradicional d'arreu dels territoris de parla catalana

2 min
Les integrants del trio en l'acte de lliurament dels premis Carles Santos, al Teatre Principal de València

PalmaEl trio Marala ha obtingut el premi Carles Santos de música valenciana en una doble categoria. Jota de morir ha estat reconegut, d'una banda, com a millor disc de música tradicional i popular, i, d'altra part, com a millor disc de l'any. El guardó de l'Institut Valencià de la Cultura reconeix el treball del grup format per la mallorquina Clara Fiol, la valenciana Sandra Monfort i la catalana Selma Bruno. El treball del trio transfronterer és fruit de la recerca sobre la temàtica de la mort en la música tradicional, que és present en romanços i tonades de feina.

"És el guardó musical més important del País Valencià i n'estam molt contentes, perquè nosaltres hi tenim una cama per Sandra Monfort. No sabíem que guanyaríem i, tot i així, vàrem anar a la gala perquè és un acte superimportant i que implica un gran reconeixement", explica Clara Fiol. Les tres integrants varen ser les protagonistes de l'acte més divertit de la gala de lliurament dels premis, que va ser divendres passat al teatre Principal de València. Totes tres, de manera irònica, "agraïren" a tots els homes de la indústria els consells que els han oferit durant el procés d'enregistrament del disc.

"La indústria de la música - comenta Fiol- és una corporació poderosa que decideix qui val i qui no val. Donàrem les gràcies als senyors que tenen el poder en clau d'humor, perquè nosaltres tenim un sentit crític. Al llarg de tot el procés ens hem anat trobant persones que es pensaven que els havíem d'estar agraïdes. Devien interpretar que nosaltres necessitàvem el seu consell. Al món de la música encara hi ha molt de 'mansplaining' i vàrem aprofitar l'ocasió per emetre aquest missatge. En les nostres paraules, però, també hi havia dolçor, perquè també volguérem donar l'enhorabona a la resta de premiades".

Aquesta ha estat la cinquena edició dels Premis Carles Santos, que la Generalitat Valenciana va instaurar l'any 2018, en memòria del pianista de Vinaròs, que va morir el 2017. Santos, a més de músic, també va destacar en altres disciplines artístiques i creatives, com la composició musical, les arts plàstiques i la dramatúrgia.

stats