Música
Cultura 08/02/2024

Marala reivindica les contradiccions a ‘Estic antiquà’, el seu nou senzill

El tema inclou la col·laboració de Panxo, cantant del grup Zoo, i una imatge promocional feta amb intel·ligència artificial

2 min
Imatge promocional del tema 'Estic antiquá' de Marala

PalmaÉs probable que una de les paraules més emprades per definir Marala, el trio format per Sandra Monfort, Clara Fiol i Selma Bruna, sigui que són “unes modernes”. I, tanmateix, elles han decidit cridar ben fort que res més lluny de la realitat. Ho han fet amb el seu darrer senzill, Estic antiquà, un tema que inclou la col·laboració de Panxo, del grup Zoo, i que en 48 hores ha aconseguit més de 30.000 reproduccions entre Youtube i Spotify. “Sóc la més trista del barri / quan arribe a la ciutat”, hi diuen, i la frase està basada en fets reals. 

“Érem a Nova York i dormíem a Times Square, envoltades de llums i colors, i el segon dia ja volíem tornar perquè ho trobàvem horrorós”, explica Clara Fiol, la pota mallorquina del grup. “Sempre ens passa, que anam de modernes però pareixem padrines perquè tot el que és cosmopolita ens ve gros”. Quan es van posar a escriure sobre això, però, es van adonar que la lletra les duia cap a una altra banda. “Ens va sortir tot el tema del patriarcat, que ens volem deconstruir, però duim damunt moltes capes molt antiquades. Et fas Tinder i t’enamores a la primera d’un que és un imbècil, i què has de fer? El joc és assumir-ho, amb humor i afecte cap a una mateixa, que això és un keep on going i tampoc podem forçar segons què”, afegeix. “Ai mareta tinc un novio / que no em deixa estar / i és que em té tan prendaeta / que no me’l puc deixar”, canten just abans d’una tonada en què, amb tots els ingredients de la música actual, repeteixen que estan “antiquás”. 

Fiol subratlla la participació del cantant de Zoo, una col·laboració “molt generosa i genuïna” que feia temps que tenien pendent. “Ja havíem fet coses plegats i en aquest cas trob que diu molt d’en Panxo que s’hagi atrevit a parlar en aquests termes, la veritat”, afirma la cantant. I tant en el videoclip com en la imatge promocional hi han col·laborat Dorm Records i Enric Alepuz de Multilove, que han treballat fent servir intel·ligència artificial. La imatge que acompanya aquest Estic antiquà, amb una representació entre clàssica, surrealista i gòtica de les tres integrants del grup, va ser generada, de fet, amb aquesta eina. “Anàvem generant imaginaris per entendre millor el videoclip i aquesta és una d’elles, tot i que està corregida i modificada. En vàrem suprimir personatges, per exemple, i diria que la pizza l'hi vàrem afegir després”, conta la cantant mallorquina. 

Una gira renovada

A més de pels temes que tracta, aquest nou senzill ha servit a Marala per mostrar una mica més els camins que ja havien començat a emprendre als directes que fan amb el seu anterior disc, Jota de morir. “Tenim una proposta escènica bastant potent, amb coreografies i vestuaris nous i també temes més ballables, sense renunciar a la part íntima que tenim i que estimam”, relata Fiol, qui avança que tenen previst publicar un nou senzill pròximament, tot i que no treballen en cap disc nou. “Ara estam centrades en aquesta nova gira, on estam més divertides, cosa que la gent que ens ha vist en directe ja havia vist. I ara ho mostrarem també amb aquestes cançons”. 

stats