Música
Cultura 02/09/2022

Marala llança el primer 'single' del seu nou disc

'A la vora del riu mare' és el títol de la cançó i el 'track' inicial del treball, i se n'ha fet un videoclip

ARA Balears
2 min
Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort

PalmaMarala ha llançat aquest divendres el primer single del seu nou disc, produït per Pau Vallvé. Les veus de Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort donen el sus a un projecte que veu la tradició com una forma d'innovació més i que canalitza la ràbia de les veus femenines silenciades durant segles i, tot reivindicant la cura en les seves cançons, es conxorxen en el compromís de no tornar a callar mai més.

El nou disc tindrà deu peces, que són el resultat de la investigació que Marala ha duit a terme sobre el tractament de la mort en la música tradicional. Amarant-se de romanços, quartetes, balls de vetlla, cançons de mort, cants de batre i altres elements del substrat tradicional illenc, valencià i principatí, Marala ha creat el repertori propi d'aquest segon disc amb la mort com a pedra angular.

Amb la producció sonora de Jordi Casadesús i juntament amb Pau Vallvé a la producció musical, Marala cerca l'equilibri entre referències, estructures, instruments tradicionals i un embolcall sonor que aglutina la síntesi, la distorsió de sons i els apunts d'electrònica.

A la vora del riu mare és el single i el track inicial del disc (se n'ha fet un videoclip com a avançament de l'àlbum), que obre les portes a la mort amb l'adaptació d'una quarteta tradicional valenciana emmarcada en temps de postguerra. La cançó està construïda sobre loop de guitarra de Sandra Monfort i unes percussions insistents adobades amb grans dosis de subs, una peça perfecta musicalment per endinsar-nos en l'equilibri sonor que regnarà en el disc, que ofereix música d'inspiració tradicional amb les veus com a ingredient principal i una electrònica tan subtil com present arreu.

Marala va néixer el 2018 i, després del prometedor debut, A trenc d'alba (U98 Music, 2020), i una gira de més de 60 concerts, presenta aquesta tardor el seu nou treball, Jota de morir.

stats