Música
Cultura 10/03/2023

Marala i Julieta triomfen als Premis Enderrock 2023, que reconeixen els talents emergents

Oques Grasses, Xarim Aresté, Antònia Font i Mariona Escoda, entre els artistes premiats

4 min
Foto de família dels Premis Enderrock 2023

GironaAmb tots els espectadors dempeus, agafats de les mans i imitant els passos d'una sardana mentre The Tyets interpretava la cançó Coti x coti. Així ha començat la gala d’entrega dels Premis Enderrock 2023, uns premis que, en aquest curs de la recuperació definitiva de la música en directe després de la pandèmia, celebren 25 anys. En l’acte a l'Auditori de Girona, que ha reunit músics, periodistes, influencers i autoritats, la revista musical ha premiat artistes consolidats i habituals de les últimes edicions, com Oques Grasses i Els Catarres, així com noves veus que apunten amunt en el panorama català, com Marala, Julieta o Flashy Ice Cream. En els parlaments de la gala, presentada per primera vegada per Alba Riera i Andreu Juanola, s'ha posat especial èmfasi en el talent de les noves generacions i, igualment, en el paper de les dones en la indústria musical.

The Tyets a l'Auditori de Girona.

Després del seu aclamat retorn amb Un minut estroboscòpica, Antònia Font ha guanyat el premi de la crítica a millor artista, i Jota de morir de Marala ha rebut, compartit ex aequo amb el supervendes Motomami de Rosalía, el reconeixement a millor disc de l'any. El trio de noies dels Països Catalans ha agraït els èxits del seu últim treball, però també ha denunciat que encara viuen "de manera precària"; Jota de morir també va ser un dels millors discos del 2022 segons l'ARA.

Abans, Julieta, que l'any passat va publicar Ni llum ni lluna, ha recollit el guardó que la reconeix com a millor artista revelació i el premi per votació popular a millor disc de cançó d'autor. En la gala, la cantant també ha interpretat el nou tema Diga'm el que sents, que formarà part del seu tercer àlbum. Els altres avançaments discogràfics de la nit els han protagonitzat Stay Homas, amb La nòria, Lauren Nine, amb WTF, i el jove Artur Viñas, conegut com a Socunbohemio, amb el tema Les coses que no m'agraden de tu, que recull el testimoni del pop metafísic d'El Petit de Cal Eril i Ferran Palau.

Marala amb el Premi Enderrock a millor disc
La cantant Julieta ha guanyat el premi a millor artista revelació i el premi del públic a millor disc de música d'autor

El guardó al millor disc de pop-rock ha sigut per al desbordant Ses entranyes, de Xarim Aresté; el de cançó d'autor, per a La mida, d'Anna Andreu; el de folk, per a Mont Cau, d'Arnau Obiols; i el de músiques urbanes, per a Aftersun, de Flashy Ice Cream. Fa unes setmanes ja s'havien anunciat els premis a millor disc de jazz (Despertar, de Manel Fortià), de clàssica (Lectures différentes, de Kebyart) i de públic infantil (Miranius, de De Paper).

Marina Rosell, premi a la trajectòria

El premi d'honor ha recaigut en el grup Esquirols, responsable d'himnes com Torna, torna, Serrallonga o Pujarem dalt dels cims, mentre que el reconeixement a la trajectòria ha sigut per a la cantautora Marina Rossell, que durant cinc dècades també ha adaptat poemes catalans, cançons tradicionals i referents de la cançó francesa. "Animo les noves generacions empoderades i amb molt talent a continuar fent música", ha dit Rossell en el seu discurs d'agraïment, que ha acabat amb el crit de "No a la guerra!"

Finalment, el vot del públic també ha premiat la fita dels Oques Grasses, que van omplir el Palau Sant Jordi; el triomf de Mariona Escoda, i dos dels fenòmens virals de l'últim any: De l'1 al què de The Tyets (millor cançó) i Supermercat de Lildami (millor videoclip).

Premis Enderrock 2023 de la crítica

Disc de l'any

Jota de morir, de Marala, i Motomami, de Rosalía (ex aequo)

Artista de l'any

Antònia Font

Millor disc de pop-rock

Ses entranyes, de Xarim Aresté

Millor disc de folk

Mont Cau, d'Arnau Obiols

Millor disc de cançó d'autor

La mida, d'Anna Andreu

Millor disc de música urbana

Aftersun, de Flashy Ice Cream

Millor disc revelació

Ni llum ni lluna, de Julieta

Millor disc de jazz

Despertar, de Manel Fortià

Millor disc de clàssica 

Lectures différentes, de Kebyart

Premi Xesco Boix - Millor disc per a públic familiar

Miranius, de De Paper

Premis Enderrock 2023 especials

Premi Enderrock d'honor

Esquirols

Premi Enderrock a la trajectòria

Marina Rossell

Premi Joan Trayter al millor productor

Roger Rodés

Premi Enderrock Estrella

Futbol Club Barcelona

Premis Enderrock per votació popular

Millor artista

Oques Grasses

Millor artista revelació

Mariona Escoda

Millor disc de pop-rock

Diamants, d'Els Catarers

Millor disc de cançó d'autor

Ni llum ni lluna, de Julieta

Millor disc de música urbana

Atlantis, de JazzWoman

Millor disc de folk

Ja ve l'aire, de Pep Gimeno Botifarra

Millor cançó

De l'1 al què, de The Tyets

Millor disc de públic familiar

Bye bye monstre, de Dagoll Dagom i Dàmaris Gelabert

Millor disc de jazz

Loopholes, d'Andrea Motis

Millor disc de clàssica

Lux, del Cor Jove Amics de la Unió

Millor directe

Oques Grasses

Millor videoclip

Supermercat, de Lildami

Millor disc en llengua no catalana

La emperatriz, de Rigoberta Bandini

stats