Cultura 13/02/2022

'Las leyes de la frontera', del mallorquí Daniel Monzón, segona guanyadora de la nit dels Goya

El film ha guanyat en cinc de les sis categories a les quals estava nominat

ARA Balears
2 min
El guionista, Jorge Guerricaechevarri, i el director Daniel Monzón, guanyadors del Goya a millor guió adaptat.

PalmaLas leyes de la frontera, del mallorquí Daniel Monzón, es va alçar ahir vespre com la segona guanyadora dels Goya 2022, amb cinc guardons en total. El film només va ser destronat per El buen patrón, amb sis guardons, la favorita de la 36a edició dels premis. La pel·lícula de Fernando León de Aranoa havia arrasat en les nominacions i optava a 20 estàtues de diferents categories, de manera que ha estat la més nominada en la història dels premis.

La cinta del cineasta mallorquí va fregar el ple en guanyar en cinc de les sis categories a les quals estava nominada. Concretament, va ser reconeguda amb els premis de millor actor revelació (Chechu Salgado), millor guió adaptat (Daniel Monzón i Jorge Guerricaechevarría), millor disseny de vestuari (Vinyet Escobar), millor direcció artística (Balter Gallart) i millor maquillatge i perruqueria (Sarai Rodríguez, Benjamín Pérez i Nacho Díaz).

Monzón va pujar a l'escenari en rebre el premi per al millor guió adaptat, que comparteix amb Guerricaechevarría. Monzón va dedicar les primeres paraules d'agraïment, després de rebre el premi, a Agustí Villaronga, que competia en la mateixa categoria amb El ventre del mar.

El mallorquí també va donar les gràcies a Javier Cercas, "creador d'aquesta bellíssima història, que em va commoure profundament", va assenyalar. Aquest és el tercer Goya que aconsegueix Daniel Monzón i el segon en la categoria de millor guió adaptat.

Tres mallorquins nominats

Així, el cineasta ha estat l'únic que ha aconseguit endur-se un Goya dels tres mallorquins que optaven a algun. A més d'Agustí Villaronga, aquest dissabte també estava nominat Joan Bover en la categoria de millor curtmetratge amb Ulisses, que explica la història de l'orca Ulisses, que varen agafar a Islàndia el 1980 i que –després de passar anys a l'aquari de Tarragona– varen traslladar al Sea World de San Diego.

stats