Arquitectura

Majoria catalana als premis anuals dels arquitectes espanyols

EL CSCAE reconeix obres com un bloc de 40 habitatges innovadors a Sant Feliu de Llobregat

3 min
Centre primera acollida per a dones sense llar, de Vivas arquitectes

BarcelonaL'arquitectura catalana ha tornat a brillar als premis que atorga el Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE), amb el patrocini de l'empresa Compac: són catalans cinc dels nou guanyadors dels premis que s'han lliurat aquest vespre al Teatre Reina Victòria de Madrid. Per a la presidenta del CSCAE, Marta Vall-llossera, “reconèixer la bona arquitectura i el bon urbanisme és reconèixer la seva capacitat per millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones”.

Maio Architects ha guanyat en la categoria d'arquitectura espanyola amb un bloc de 40 habitatges de lloguer a Sant Feliu de Llobregat, caracteritzats per uns "espais genèrics" que admeten usos diversos i perquè els pisos no tenen passadissos i disposen d'unes grans terrasses. Es tracta d'un dels tres premis especials de cada edició. Segons el jurat, aquest edifici amplia el repertori dels habitatges públics de lloguer i mantenen el caràcter "investigador" de l'arquitectura. L'estudi barceloní Enric Miralles Benedetta Tagliabue ha rebut el guardó de la categoria de permanència, un altre dels especials, pel campus universitari de Vigo, construït el 2003. Per al jurat, "aquesta obra es consolida amb el pas del temps per la seva integració en el paisatge amb la topografia ondulada i per la rotunditat de l'expressió de la seva arquitectura". També, perquè aquesta obra roman en el temps com "un paisatge construït que va transformar el lloc".

Mercat provisional d'Horta.
40 habitatges de lloguer a Sant Feliu de Llobregat.

La llista de guanyadors catalans continua amb el centre de primera acollida per a dones sense llar de César Vivas i Cristian Vivas (Vivas Arquitectos) a Barcelona; ha guanyat en la categoria de valors professionals i ètics per allunyar-se dels equipaments de persones sense llar potenciant el caràcter domèstic de les estances a través de "l'escala i l'obertura a l'exterior", com diu el jurat.

Marta Peris i José Toral (Peris + Toral Arquitectes) han guanyat en la categoria d'hàbitat per 42 habitatges protegits a Son Servera (Mallorca), dels quals el jurat destaca "la solució integradora amb l'entorn", la "riquesa de la transició entre la via pública i la casa" i "la versatilitat i la permeabilitat entre els habitacles més íntims i els compartits.

Un mercat provisional que es quedarà

Una altra obra catalana guanyadora, en la categoria de la nova Bauhaus, és el mercat provisional d'Horta, de Joan Ravetllat i Carles Enrich. Segons el jurat, aquests dos arquitectes proposen "la creació d'una obra d'arquitectura temporal que té la voluntat de convertir-se en un espai de referència per al futur del barri". "Més enllà de l'ús actual com a mercat, es genera una infraestructura capaç d'articular l'espai públic, al mateix temps que mitiga possibles condicions climàtiques extremes", subratlla el jurat.

Pel que fa als altres guanyadors, el d'urbanisme espanyol, un altre dels especials, l'ha rebut Terrario Arquitectura pel pla director dels Rajolars d'Oliva (València). L'estudi KAUH Arquitectura y Paisajismo ha guanyat en la categoria de sostenibilitat i salut pel parc Jardins Mediterranis de la Hoya (Almeria); Esaú Acosta, Miguel Jaenicke i Teresa Marracob (estudio sic) han guanyat en la categoria de compromís pel llibre Ruinas, cicatrices y huellas, i l'estudi Pachón Paredes el de rehabilitació per l'habitatge Non-binary Cross Space III.

L'arquitecte Josep Llinàs recollint la Medalla d'Or del CSCAE

En paral·lel als premis, Marta Marta Vall-llossera i el secretari general de Agenda Urbana, Habitatge i Arquitectura, Iñaqui Carnicero, ha lliurat la Medalla d'Or del CSCAE a l'arquitecte Josep Llinàs.

stats