Memòria Històrica

El Congrés tomba l'alternativa d'ERC a la llei de memòria històrica

Els republicans volen compensar econòmicament les víctimes i veuen poc ambiciosa la proposta del PSOE

3 min

La repressió contra els que van perdre la Guerra Civil es va prolongar durant quaranta anys de dictadura, i reconèixer les injustícies que van patir ha sigut sempre molt complicat a l'estat espanyol. Aquest dijous el Congrés de Diputats ha debatut una nova llei de memòria democràtica que proposa, entre altres coses, una auditoria de l'espoli franquista, una nova fiscalia per investigar els crims del franquisme –cap jutjat espanyol ha acceptat mai investigar els crims que es van cometre durant la dictadura–, subvencions per exhumar fosses o resignificar el Valle de los Caídos. La nova llei es presenta catorze anys després que s'aprovessin les lleis de la memòria a Espanya i Catalunya. La llei espanyola del 2007 aprovada pel govern de Zapatero ha viscut, a més, llargs períodes d'hibernació per falta de pressupost, sobretot durant el govern del PP.

Tampoc ara serà fàcil, però la previsió és que la nova llei s'aprovi el 2022. PP i Vox s'hi oposen i ERC ha presentat una esmena a la totalitat que la cambra baixa ha rebutjat. Només ha rebut 31 vots a favor, 9 abstencions i 308 en contra. Així, Unides Podem ha rebutjat el text d'ERC, més ambiciós que el del PSOE en la reparació de les víctimes del franquisme. De fet, l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha criticat que en el seu discurs, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, hagi manifestat la intenció del govern d'"homenatjar" totes les víctimes de la Guerra Civil "sense distincions". "És com si Alemanya equiparés els morts als camps nazis amb els soldats nazis que van morir a la Segona Guerra Mundial", ha denunciat el seu president, Emilio Silva.

Un dels punts que destaquen de la proposta dels republicans és el de l'espoli. Els socialistes proposen una auditoria de l'espoli franquista i promoure les iniciatives necessàries per investigar les confiscacions produïdes per motius "polítics, ideològics, de consciència o creença religiosa durant la Guerra Civil i la dictadura". En concret, l'avantprojecte del govern espanyol destaca que es farà una auditoria incloent-hi les sancions econòmiques que es van aplicar als judicis franquistes i un inventari dels béns i drets confiscats. Els republicans volen anar més enllà i restituir els béns, diners i arxius requisats a persones físiques, jurídiques o entitats i institucions mitjançant el retorn del bé o amb una compensació econòmica.

Les dimensions de l'espoli franquista són estratosfèriques, perquè quan Franco va guanyar la Guerra Civil va requisar terres, pisos, cases, edificis sencers, cotxes, diners... Moltíssimes propietats van canviar de mans. Molts van acumular grans fortunes o van aixecar grans negocis que perduren fins avui. A més, ERC quantifica en 135.000 euros les indemnitzacions que haurien de rebre les persones amb familiars morts o desapareguts per la repressió franquista, a mans de funcionaris de l'Estat o d'organitzacions paramilitars fins al 27 de desembre del 1978.

ERC també posa un calendari i dona un any per presentar un estudi sobre la repressió durant la Transició, és a dir, entre el 1975 i el 1982, i proposa retre homenatge a les víctimes de funcionaris i organitzacions paramilitars durant els primers anys de la democràcia. Els republicans volen, a més, que també es reconegui i es reti homenatgi als que van lluitar a favor d'un Estat descentralitzat, als maquis i als que van formar part d'organitzacions i guerrilles antifranquistes, i que se'ls indemnitzi. El text alternatiu d'ERC també especifica que es doni suport econòmic a tots els que vulguin denunciar els delictes comesos durant la dictadura i que es declarin il·legals els tribunals creats durant la Guerra Civil. L'avantprojecte de llei dels socialistes declara il·legals, nuls i sense cap efecte els consells de guerra i judicis que es van fer per motius polítics durant el franquisme, però no els tribunals. A més, no implementa prou mesures per posar fi a la impunitat, i tampoc no es garanteix la investigació ni l’enjudiciament.

L'altra demanda dels republicans és que s'invalidin totes les concessions, distincions, títols honorífics... que encara continuen tenint els que van col·laborar amb els franquistes.

stats