Cultura 16/03/2021

El Congrés obre la porta a millores puntuals del mecenatge

S'admet a tràmit la proposició de llei del PDECat que incrementa les deduccions per micromecenatge

2 min
La 'Butaca' de Tàpies davant 'La Mare de Déu dels Consellers' de Lluís Dalmau, al MNAC

BarcelonaEl Congrés ha admès a tràmit una proposició de llei per a una nova llei de mecenatge que vol substituir l’anterior legislació en la matèria incorporant nous estímuls fiscals al mecenatge i actualitzant alguns dels ja existents. Presentada a proposta del PDECat, la tramitació ha sigut aprovada per la majoria de grups del ple del Congrés, només amb l'abstenció del PNB i EH-Bildu. La nova llei no recull una de les reclamacions històriques del sector cultural: incrementar la base de desgravació per al mecenatge. El 2019 el ministre José Guirao va anunciar que s'estava treballant en un esborrany de la llei de mecenatge que volia augmentar la base de desgravació del 10% al 15% fins a una quantitat de 50.000 euros.

Una de les principals novetats de la normativa afectaria el micromecenatge, que es veuria estimulat fiscalment amb l'increment dels percentatges de deducció de les plataformes de crowdfunding. En el cas de persones físiques, els primers 150 euros donats a una entitat seran deduïbles un 90% a l’IRPF i la resta tindrà un 50% de deducció (en lloc del 35% vigent), i en el cas de persones jurídiques, les deduccions passen del 35% al 50%. Per premiar el mecenatge sostingut, si en els dos últims anys ja s'ha fet una donació, la deducció passaria del 40% al 65% per a les persones físiques i del 40% al 60% en el cas de les persones jurídiques. També es preveu que les donacions realitzades a entitats d'interès general a través de plataformes de micromecenatge siguin plenament deduïbles.

La nova llei planteja la incorporació com a fins d'interès general el foment de l'emprenedoria, la defensa dels animals, el respecte pel medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. La normativa modifica el concepte de donatius incorporant les donacions de serveis com els assessoraments, la consultoria o els espais de publicitat en mitjans de comunicació, així com les donacions destinades a la rehabilitació de béns d’interès cultural i les donacions d’espais naturals protegits o de béns culturals d’autors reconeguts.

Per acabar, s’ampliarà el concepte d’entitats sense finalitats lucratives beneficiàries als consorcis promoguts o participats per les administracions amb finalitats d’interès general, els centres i estructures d’investigació de les comunitats autònomes, els centres universitaris privats i les residències universitàries sense ànim de lucre, les institucions d’investigació d’excel·lència i els centres d'innovació tecnològica. "Dinou anys després de la llei de mecenatge de l’any 2002, fa falta una actualització per acostar la legislació a la realitat", ha reclamat el diputat del PDECat Sergi Miquel, que ha recordat l'ampli consens en els sectors culturals, esportius i científics en favor de modernitzar l'actual normativa.

stats