Llibres
Cultura 29/05/2023

Els llegats de Maria Antònia Oliver i Antoni Serra, protagonistes de la jornada a la Fira del Llibre

La presentació d''Un gintònic amb na Lònia Guiu' i el record d'Antoni Serra són dos dels actes assenyalats al programa de la cita de Palma.

2 min
Antoni Serra.

PalmaLa professora de llengua catalana, crítica literària i gestora cultural Pilar Arnau recorda perfectament el dia que va conèixer l'escriptor Antoni Serra en una conferència a la universitat, fa ja un bon grapat d'anys. "Va treure un crani humà que duia i ens va dir que no es podia escriure novel·la negra sense tenir això davant", explica encara una mica sorpresa pel record. Serra serà un dels protagonistes de la jornada d'avui a la Fira del Llibre de Palma, que té lloc aquests dies al passeig del Born i on s'ha programat un acte de record de l'escriptor, qui va morir el passat mes de març a 87 anys. Serà a les 19 h i en prendran part, entre d'altres, Miquel Vicens, Antoni Planas, Aina Nigorra, Antonina Canyelles i Sebastià Bennasar, a més de la mateixa Pilar Arnau. "Jo parlaré de la meva relació amb ell, que va ser sobretot com a investigadora", explica, "vaig treballar molt Carrer de l'Argenteria 36, per exemple, i me'n va deixar molts documents."

Arnau, qui també va signar pròlegs de l'autor, serà també la conductora de l'acte que precedirà aquesta "trobada de lectors d'Antoni Serra" i que tindrà com a protagonista un altre gran nom de les lletres catalanes nascut a Mallorca, Maria Antònia Oliver. "En aquest cas no es tracta d'un homenatge", assegura Arnau, "sinó que és la presentació d'un llibre que, això sí, és una mena d'homenatge a l'autora i a la seva sèrie negra". Un gintònic amb na Lònia Guiu (Edicions Xandri) és un recull de deu relats breus escrits per algunes de les autores més destacades de la novel·la negra actual, com Dora Muñoz, Irene Solanich-Sanglas i Raquel Gamez-Serrano. Totes tres participaran a la presentació, avui a partir de les 18 h.

Portada del llibre Un gintònic amb na Lònia Guiu, homenatge al personatge creat per Maria Antònia Oliver

"És un exercici metaliterari, aquest volum", explica Arnau, "una aclucada d'ull a l'obra de Maria Antònia Oliver que conté referències molt explícites a Lònia Guiu. Hi apareixen, per exemple, molts pintallavis". I és que "la col·leccionista de pintallavis" és el nom amb què Arnau batià la cèlebre detectiu creada per Oliver, la primera femenina i feminista de la literatura catalana, en un article publicat als anys 90. "Malgrat el seu perfil", hi diu, "Lònia es regeix per unes pautes poc definides, no és una heroïna estereotipada. Sovint expressa elements del caràcter dels detectius de la novel.la negra de tradició masculina, com ara un cert escepticisme, i un intent explícit de mostrar-se dura i racional. Però Lònia pateix d’una mena de desdoblament de caràcter, i transgredeix fàcilment davant una situació d’explotació de la dona, fins al punt de mostrar una amalgama entre reflexions feministes i esperit maternal i protector". Quasi 40 anys després de la seva primera aparició, al cèlebre Estudi en lila de l'any 1985, Lònia Guiu serà avui punt de trobada d'escriptores i lectores de novel·la negra al passeig del Born, si el temps ho permet.

stats