ART
Cultura 10/07/2017

L'Insòlit romp amb la tradicional postal dels patis de Palma

El festival d'intervencions efímeres es durà a terme entre el 12 i el 16 de juliol al centre de Ciutat

Margalida Mateu
3 min
Presentació del festival Insòlit 2017.

PalmaEl festival Insòlit, d'intervencions efímeres a patis de Palma, ha presentat l'edició de 2017 aquest dilluns a Palma. Enguany "hem crescut en dimensió i qualitat", ha anunciat l'organitzadora, Aina Bigorra. I és que aquesta és la segona edició de l'Insòlit que pretén redescobrir alguns dels patis del centre històric de Ciutat mitjançant la creació contemporània que dialoguen amb l'espai.

L'objectiu del festival és el de "fomentar l'interès dels residents i visitants envers el patrimoni i fer-hi una nova mirada", ha destacat l'organitzadora Bigorra. Entre tots els patis intervinguts, es crearà una ruta de redescobriment i diàleg entre entorn, acció i públic.

Per a enguany, són quatre els projectes i patis seleccionats mitjançant un concurs per formar part de l'Insòlit 2017 que gira entorn del concepte de la interacció. De les 67 propostes presentades de 124 participants i procedents d'arreu del món, el jurat –format per l'arquitecte Duch Navarro, l'artista plàstic Ñaco Fabré i l'arquitecta i impulsora del festival, Aina Bigorra– seleccionà les intervencions de:

  • Francesa Neus Frontera, que desenvoluparà el projecte 'Picarols' al pati de Can Oms. La jove mallorquina resident a Holanda proposarà en aquesta intervenció els renous del passat a través d'un viatge a allò que foren els patis antigament, on es comercialitzaven bàsicament queviures.
  • Adriana Bravo, Carlos Morell i Maddie Rotaeche, de Mallorca i Donostia, desenvoluparan al pati de Cal Comte de la Cova 'Se abre el telón', una peça interactiva que convidarà els passejants d'entrar a les bambolines com si es tractàs d'un teatre i amb efecte sorpresa.
  • Sandra Pintos i Sergio Cañas, arquitectes de Madrid, projectaran al pati de Can Bordils la instal·lació 'Tell me a secret'. Tractarà els patis com el que són: un punt de trobada dels edificis, espai de comunicació i relació i que, a més, convidarà els assistents a relatar els seus secrets.
  • Júlia Borges, Isabel Villares i Víctor Víscor, de Barcelona i el Brasil, presentaran al pati de Cal Marquès de la Torre la intervenció 'Melodías al viento'. Combina el paisatge rural de Palma marcat per la presència dels molins i aquest pati també ventós de la ciutat.
  • El pati de Can Balaguer servirà d'espai central del festival, on els organitzadors preparen una instal·lació, el quiosc d'informació i el punt de partida de la ruta.

La inauguració de l'Insòlit és aquest dimecres, 12 de juliol. Els patis estaran oberts fins al diumenge 16 entre les 11 h i les 20 h, ininterrompudament. El dissabte 15 de juliol a les 20 hores es farà l'entrega de premis i la festa de cloenda, on un jurat professional premiarà la millor intervenció de l'edició d'enguany.

Divers i transversal

A banda d'això, l'Insòlit programa un bon grapat d'activitats paral·leles a les intervencions als patis, com un cicle de conferències organitzat conjuntament amb la UIB en el qual participaran, per exemple, el cuiner Andreu Genesta que juntament amb l'artista Concha Vidal faran una performança de 'la poètica del sabor'. També hi haurà espai per a la reflexió sobre 'Arquitectures arrelades' oi 'Escenografies d'un instant capturat' amb el fotògraf Nando Esteve.

Una ruta guiada per l'historiador Gaspar Valero i el Mini Insòlit, on els més petits podran fer la seva pròpia instal·lació dissabte sota del ficus dels jardins de la Misericòrdia, són altres activitats organitzades.

Insòlit és una iniciativa de la Plataforma d'iniciatives per a l'acció cultural: la Insòlita. Està coorganitzat pel departament de Cultura del Consell de Mallorca i té el suport de l'Ajuntament de Palma i la col·laboració de la UIB, el Col·legi d'Arquitectes i l'Escola de Disseny de les Illes Balears.

stats