Òpera
Cultura 25/04/2023

El Liceu revela la programació de la temporada 2023-2024

Jonas Kaufmann, John Adams, Robert Wilson i Sondra Rodvanovsky, entre els protagonistes de la programació

6 min
Una imatge de l'òpera 'Antony & Cleopatra', de John Adams.

BarcelonaNou òperes escenificades, cinc òperes en versió concert, quatre ballets, dotze concerts/recitals, una gala lírica i homenatges a Victòria dels Àngels i Alicia de Larrocha configuren la temporada 2023-2024 del Gran Teatre del Liceu. Entre els noms propis, cantants com Jonas Kaufmann i Lise Davidsen, directors d'escena com Robert Wilson i Elkhanah Pulitzer i directors d'orquestra com Gustavo Dudamel i Simon Rattle. Aquesta vegada el director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, aixopluga la programació sota el lema "Esquerdes irreversibles", un concepte que el fotògraf Joan Fontcuberta ha desenvolupat en la imatge del llibre de la temporada. Fontcuberta, a més a més, s'estrenarà com a director escènic amb una proposta a propòsit de Winterreise, el cicle de lied de Schubert.

Entre els recitals i concerts destaca el de lied de Sondra Radvanovsky el 18 de desembre i la gala lírica del 2 de maig del 2024, en què participaran Ermonela Jaho, Lisette Oropesa, Javier Camarena i Carlos Álvarez. També hi tornarà Lise Davidsen, que l'11 de gener compartirà recital amb Freddie de Tommaso, un dels cantants que més es prodigaran la pròxima temporada. Davidsen també repetirà, perquè el 27 de juny del 2024 serà una de les cantants del Concert de La Valquíria, en què s'interpretarà el primer acte de l'òpera de Wagner. I Jordi Savall, amb Lina Tur Bonet com a concertino, dirigirà El somni d'una nit d'estiu de Felix Mendelssohn el 6 d'octubre. Tot plegat amb un pressupost de 52,8 milions d'euros, 1,5 milions més que la temporada anterior. L'aportació de les administracions públiques es manté en el 49% dels ingressos, tal com explica el president del patronat del Liceu, Salvador Alemany.

Òperes

'Eugene Onegin', de Txaikovski

Direcció escènica de Christof Loy. Direcció musical de Josep Pons

La temporada 2023-2024 s'inaugurarà el 27 de setembre amb l'òpera Eugene Onegin, de Txaikovski, en una nova coproducció del Liceu amb la Den Norske Opera d'Oslo i el Teatro Real. La producció compta amb la direcció escènica de Christof Loy. Per interpretar els personatges creats per Puixkin hi haurà Svetlana Aksenova i Kristina Mkhitaryan en el paper de Tatiana, i Audun Iversen i Iurii Samoilov en el d'Onegin. Seran deu funcions del 27 de setembre al 9 d'octubre.

'Antony & Cleopatra', de John Adams

Direcció escènica d'Elkhanah Pulitzer. Direcció musical de John Adams

Tot un esdeveniment, l'estrena europea de l'òpera de John Adams, que també dirigirà l'Orquestra del Liceu. Es tracta d'un encàrrec de l'Òpera de San Francisco per celebrar el centenari de la institució. A Barcelona arribarà amb les veus de Julia Bullock, Gerald Finley i Paul Appelby. La direcció escènica és d'Elkhanah Pulitzer, responsable també de la posada en escena de Prisoner of the state, l'obra de David Lang que interpretarà l'OBC a L'Auditori el 22 de juliol. D'Antony & Cleopatra se'n faran sis funcions del 28 d'octubre al 8 de novembre.

'Turandot', de Puccini

Direcció escènica de Núria Espert. Direcció musical d'Alondra de la Parra i Diego García Rodríguez

Recuperació del muntatge de Turandot amb direcció escènica de Núria Espert amb què el 1999 va reobrir el Liceu després de l'incendi del 1994. La reposició la signa Bárbara Lluch, i tindrà doble batuta: Alondra de la Parra dirigirà l'orquestra en dotze funcions, i Diego García Rodríguez en quatre. El paper de Turandot se'l repartiran Elena Pankratova i Ekaterina Semenchuk; el de Calaf, Michael Fabiano i Martin Muehle, i el de Liù, Nadine Sierra, Maria Agresta i Marta Mathéu. És a dir, tornaran a compartir l'escenari del Liceu Nadine Sierra i Michael Fabiano, que aquests dies estan protagonitzant Manon. Seran setze funcions de Turandot del 26 de novembre al 16 de desembre.

'Carmen', de Bizet

Direcció escènica de Calixto Bieito. Direcció musical de Josep Pons

La Carmen de Calixto Bieito comença a ser un clàssic del Liceu. Estrenada al Festival de Peralada el 1999, al teatre de la Rambla es va representar el 2010 i el 2015, i ara hi torna amb la reposició d'Albert Estany. El paper de Carmen l'alternaran Clémentine Margaine (Amneris a l'Aida que es va veure al Liceu el 2020) i Varduhi Abrahamyan (Adalgisa a la Norma del 2022). Hi haurà dotze funcions del 3 al 17 de gener del 2024.

'Un ballo in maschera', de Verdi

Direcció escènica de Graham Vick i Jacopo Spirei. Direcció musical de Riccardo Frizza

Graham Vick, mort el 17 de juliol del 2021 a causa del covid, no va poder veure l'estrena a Parma del seu muntatge sobre Un ballo in maschera. La proposta, per cert, va tenir certa polèmica a Itàlia per la perspectiva queer de la posada en escena. Al Liceu comptarà amb un doble repartiment: veus de Freddie de Tommaso (que debuta al Liceu, i que el juny del 2024 hi tornarà amb Adriana Lecouvreur) i Arturo Chacón-Cruz com a Ricardo; Anna Pirozzi i Saioa Hernández (Amelia); Artur Ruciński i Ernesto Petti (Renato); Sara Blanch i Jodie Devos (Oscar), i Daniela Barcellona i Okka von der Damerau (Ulrica). Seran deu funcions del 7 al 20 de febrer del 2024.

'El Messies', de Händel

Direcció escènica de Robert Wilson. Direcció musical de Josep Pons

Promet ser un altre dels punts àlgids de la temporada: l'oratori de Händel, revisat per Mozart, rep la lectura escènica de Robert Wilson, per a qui El Messies "no és tant una obra religiosa, sinó més aviat una espècie de viatge espiritual". Estrenat a Salzburg el 2020, arriba al Liceu amb les veus de Julia Lezhneva, Kate Lindsey, Richard Croft, Krešimir Stražanac i Max Harris, a més del ballarí Alexis Fousekis. Hi haurà vuit funcions del 16 al 26 de març del 2024.

'Orgia', d'Hèctor Parra

Direcció escènica de Calixto Bieito. Direcció musical de Pierre Bleuse

El Teatre Arriaga de Bilbao, el Festival de Peralada i el Liceu comparteixen la producció de l'òpera del compositor barceloní Hèctor Parra, amb posada en escena de Calixto Bieito, autor també del llibret basat en l'obra de Pier Paolo Pasolini. És la tercera col·laboració de Parra i Bieito després de Wilde (2015) i Les bienveillantes (2019), i compta amb les veus d'Aušrinė Stundytė, Jonathan McGovern i Jone Martínez. Orgia és una òpera de la qual només es faran dues funcions al Liceu, els dies 11 i 13 d'abril del 2024.

'La cenerentola', de Rossini

Direcció escènica d'Emma Dante. Direcció musical de Giacomo Sagripanti

Una Cenerentola amb un repartiment encapçalat per Javier Camarena, Gaëlle Arquez, Florian Sempey, Carlos Chausson i Erwin Schrott. La direcció escènica és de la siciliana Emma Dante, que s'estrenarà al Liceu tres anys després de portar la colpidora obra Misericòrdia al Teatre Lliure. De l'òpera de Rossini se'n faran deu funcions del 16 de maig a l'1 de juny del 2024.

'Adriana Lecouvreur', de Cilèa

Direcció escènica de Davi McVicar. Direcció musical de Patrick Summers

La temporada d'òpera la tancarà un clàssic del verisme que arriba amb dos reclams de luxe: d'una banda, el retorn de la producció amb direcció escènica de David McVicar; de l'altra, el tenor Jonas Kaufmann i la soprano Sonya Yoncheva. Kaufmann, tan car de veure en una òpera escenificada al Liceu, hi torna després de l'èxit d'Andrea Chénier el 2018. Yoncheva hi va debutar el 2022 amb Norma. El repartiment el completen Freddie de Tommaso (que alterna el paper amb Kaufmann), Ambrogio Maestri i Anita Rachvelishvili, entre d'altres. Seran set funcions del 16 al 29 de juny.

Òperes en versió concert

Fins a cinc òperes en versió concert hi haurà la temporada 2023-2024. Una de les més esperades serà Fidelio, de Beethoven, a càrrec de la Filharmònica de Los Angeles sota la direcció de Gustavo Dudamel, els dies 26 i 27 de maig del 2024. De fet, es tracta d'una proposta semiescenificada per Alberto Arvelo. Josep Pons, al capdavant de l'Orquestra del Liceu, dirigirà El castell de Barbablava de Bartók (12 d'abril del 2024) amb el baríton Gánor Brets, que debuta al teatre de la Rambla. Com és habitual, el barroc serà protagonista en la programació de les òperes en versió concert al Liceu, aquesta vegada amb la Freiburger Barockorchester com a formació convidada: Simon Rattle la dirigirà a Médée, de Charpentier, amb la soprano Magdalena Kožená (27 de novembre), i René Jacobs a L'Orfeo de Monteverdi (16 de febrer). La programació no escenificada es completa amb Orlando paladino, de Haydn, a càrrec d'Il Giardino Armonico sota la batuta de Giovanni Antonini (29 d'octubre).

Dansa

La direcció artística de Liceu ha lligat quatre espectacles de dansa per a la temporada, tots quatre amb ballets internacionals: l'estrena al Liceu de Faun/Noetic, de Sidi Larbi Cherkaoui, amb el Ballet du Grand Théâtre de Ginebra i música de Claude Debussy i Nitin Sawhney (quatre funcions del 27 de febrer a l'1 de març del 2024); A midsummer night’s dream, d’Alexander Ekman, amb el Ballet de Dortmund i música de Mikael Karlsson (cinc funcions del 25 al 28 d'abril del 2024, amb el 27 doble funció); Sacre, l'adaptació de La consagració de la primavera a càrrec de Sasha Waltz (cinc funcions del 6 al 10 de juliol del 2024), i el clàssic El llac dels cignes, amb el ballet del Teatro dell’Opera di Roma (cinc funcions del 19 al 23 de juliol del 2024).

stats