Subvencions
Cultura 09/03/2023

L'IEB treu les subvencions culturals per facilitar l'organització al sector

Publicant-les durant el primer trimestre compleixen un "compromís" molt demandat per les empreses i els agents culturals

3 min
Els tècnics de l'IEB Cristina Gaviño, Xavier Barceló, Bernat Campins, Elisenda Farré i Victòria Verger juntament amb el conseller Miquel Company i el director Pere Malondra.

PalmaEl conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, i el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Pere Malondra, han presentat aquest dijous un paquet d'ajudes de 2,3 milions d'euros per dedicar a la projecció exterior, la celebració de fires i festivals, premis, jornades d'estudis locals i les activitats dels centres de creació. A més, tots dos han apuntat que la publicació de les bases durant el primer trimestre de l'any era una de les demandes més importants del sector cultural, i un dels "compromisos" del Govern: "El sector demanava l'avançament de les línies perquè permet una major planificació, dinamització i seguretat jurídica al sector cultural amb els seus projectes", han dit.

Segons ha explicat el conseller, la convocatòria per a fires i festivals incrementa la partida, ja que és una "de les de major demanda"; així, passa de 900.000 euros a 950.000, i inclourà una línia per a premis. Aquestes ajudes inclouen línies per a empreses i autònoms i per a associacions i entitats sense ànim de lucre amb les modalitats d'arts escèniques; arts visuals; audiovisuals, arts digitals i interactives; literatura, pensament, còmic i il·lustració; música; projectes multidisciplinaris, i centres de creació.

En aquesta convocatòria, les empreses podran rebre un màxim de 75.000 euros; en el cas d'associacions i entitats sense ànim de lucre, de 40.000. Una de les novetats, però, és que les associacions i entitats sense ànim de lucre podran obtenir fins a 75.000 euros quan els diners siguin per a fires que tinguin una finalitat comercial, se celebrin durant un període determinat i limitat (generalment entre quatre i set dies), tinguin un mínim de cinquanta programadors i distribuïdors participants, 100 acreditats i afavoreixin la difusió i promoció de contactes i intercanvis comercials entre els artistes balears i professionals convidats.

A més, es destinaran 150.000 euros més als centres de creació i 90.000 euros a l'edició de recerca i divulgació: "La finalitat de les millores és afavorir la competitivitat, eficiència i major professionalització de l'activitat del sector cultural", ha afegit el conseller.

Partides per a la projecció exterior

El director gerent de l'IEB, Pere Malondra, ha detallat que el Govern posa a disposició del sector cultural ajudes de projecció exterior per a la literatura, el còmic i el pensament (240.000 euros), l'edició de recerca i divulgació (90.000 euros), la música (340.000 euros), les arts visuals (200.000 euros) i les arts escèniques (340.000 euros), així com per a jornades d'estudis locals (25.000 euros).

El suport a activitats de projecció exterior de la música i dels músics, intèrprets i compositors de les Illes Balears puja 40.000 euros, fins a 340.000 euros. A més, l'IEB ha augmentat el límit subvencionable de 20.000 a 25.000 euros, així com l'import per a desplaçaments fora d'Europa, que passen de 1.000 euros a 1.700. "Hem fet canvis en algunes qüestions perquè abans no s'ajustaven a la realitat dels preus", ha detallat Company.

La convocatòria d'arts escèniques passa de 300.000 euros a 340.000; pugen, també, els màxims subvencionables de 20.000 euros a 25.000 i augmenten els imports de càrrega a totes les zones per a transport d'escenografia, especialment els desplaçaments fora d'Europa en passar de 800 euros a 1.200 euros.

La línia dedicada al foment de la promoció de les jornades d'estudis locals de les Illes Balears i l'edició i digitalització de les publicacions que es desprenguin d'aquestes jornades té una dotació de 25.000 euros.

Pere Malondra ha agraït el treball dels tècnics de l'IEB, que coneixen i "atenen el sector cultural", i que sense la seva tasca "no hauria estat possible presentar les subvencions durant el primer trimestre de l'any". Ha explicat que s'ha ampliat el període de justificació de 10 dies hàbils a 20.

Ajudes a la investigació, la setmana vinent

Malondra ha assenyalat que la setmana que ve es publicaran les ajudes de creació i d'investigació i recerca, amb les quals el total de les subvencions de l'IEB per al sector cultural arriba als tres milions d'euros.

Segons han comentat, l'àrea de literatura, pensament, còmic i il·lustració de l'IEB té una dotació de 330.000 euros, que es reparteixen en dues convocatòries de subvencions. La primera, de 240.000 euros, correspon a la projecció exterior amb suport a la mobilitat d'autors, responsables d'editorials, investigadors i agents culturals per assistir a fires, festivals, presentacions i jornades professionals de fora de l'illa de residència (8.000 euros); suport a l'edició de projectes editorials vinculats a la projecció exterior del llibre, independentment del suport i del format (220.000 euros), i suport a activitats de promoció (12.000 euros).

La segona convocatòria, amb un pressupost de 90.000 euros, té l'objectiu de fomentar la investigació en temes relacionats amb les Illes Balears i anima l'edició de llibres dedicats a la recerca científica o a la divulgació de temes relacionats amb la cultura, el patrimoni, la llengua o la ciència de les Illes Balears.

stats