Equipament

L'Antiga Foneria de Canons es convertirà en un centre de cultura digital

L'edifici, al capdavall de la Rambla, fa 20 anys que està tancat i ara es preveu obrir-lo al públic el 2027 convertit en un centre de creació i exposició

2 min
L'Antiga Foneria de Canons avui al matí

BarcelonaUna foneria de canons, una fàbrica de campanes, el Banc de Barcelona, una farmàcia militar i, ara, un centre d'art digital. Serà el pròxim ús d'aquest emblemàtic edifici situat al final de la Rambla, que ha estat 20 anys tancat i amb el futur en entredit. El 2020 el president Quim Torra va comprometre l'espai a usos socials, i avui s'ha anunciat que serà un centre cultural. "Volem que deixi de ser un espai de portes tancades i posar tota aquesta trajectòria històrica al servei del present", ha explicat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Combinarà investigació, experimentació i desenvolupament de projectes artístics i culturals digitals, amb un espai expositiu obert a la ciutadania. "En l’àmbit de la creativitat digital, Catalunya ja és un referent gràcies als seus artistes, i ara ho ha de ser gràcies també a l'acompanyament institucional", ha afirmat.

El centre s'inspira en models internacionals com els de Rotterdam, Bergen, Milà o Ciutat de Mèxic, i "situarà Catalunya al mapa dels centres culturals digitals de prestigi", segons la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. "Hem vingut a transformar les polítiques culturals i això passa per garantir que la cultura catalana estigui a l'avantguarda", ha afegit.

L'edifici, qualificat de bé cultural d'interès local i dissenyat a mitjans del segle XVIII per l'arquitecte Josep Oriol Mestre, es començarà a rehabilitar el gener del 2024 amb una inversió de 13 milions d'euros. Té 3.000 metres quadrats i quatre nivells. Es preveu obrir-lo al públic el 2027.

El president Aragonès i la consellera Garriga a la Rambla mirant-se la targeta de La Foneria.

Un espai propi

La cultura digital s'ha fet lloc a la ciutat de Barcelona en espais com l'Arts Santa Mònica, el Canòdrom, el Dhub (amb la recent mostra Digital Impact)i un centre privat com l'Ideal Barcelona i, abans de tot això, els pioners van ser festivals com el Sonar+D, el Mira, o l'OFFF. La Generalitat havia situat fins ara l'epicentre de l'audiovisual i els videojocs en el Catalunya Media City, el hub que espera completar el 2030 a les Tres Xemeneies. Calia un altre espai? "Creiem que aquest sector és prou punter per tenir un espai propi", ha dit Garriga, que ha afirmat que el que passi en aquest indret pot ser la llavor del hub i ha insistit en la interacció entre els diferents equipaments.

A l'espera que aquest centre esdevingui una realitat, el president i la consellera han pogut experimentar les múltiples possibilitats de l'art digital. S'han posat unes ulleres de realitat mixta que els han mostrat, entre d'altres, una obra d'Alba G. Corral i que els han permès crear amb un pinzell virtual i fer volar per la sala el resultat.

stats