Periodisme
Cultura 06/07/2023

Jordi Borràs: "L'extrema dreta va a l'avantguarda i nosaltres a remolc"

El fotoperiodista, un referent internacional de l'antifeixisme, presenta el seu llibre 'Tots els colors del negre' a la llibreria Alibri

2 min
Jordi Borràs durant la presentació del llibre a l'Albiri

BarcelonaL'extrema dreta ho ha sabut fer molt bé i l'esquerra s'ha quedat enrere perquè no ha fet la feina. És una de les idees que més ha aflorat aquest dijous durant la presentació del llibre de Jordi Borràs Tots els colors del negre (ARA Llibres), a la llibreria Alibri de Barcelona, en un acte organitzat pel diari ARA. "L'extrema dreta es reformula constantment, va a l'avantguarda i nosaltres anem a remolc", assegura Borràs. Fotoperiodista i una referència internacional de l'antifeixisme, Borràs va dedicar tres anys a escriure el llibre i va presenciar moltes manifestacions de l'extrema dreta. Aquest dijous, la periodista Carla Turró li recordava a Borràs una manifestació a Marsella en què el fotoperiodista va passar por. El que el va espantar va ser el públic. "Era molt diferent del que podia haver vist aquí. N'hi havia que visiblement eren de segona generació, d'origen algerià. L'extrema dreta la sap molt més llarga, s'ha sabut reinventar. Marine Le Pen a França va entendre que l'extrema dreta del segle XXI havia de canviar, i segurament aconseguirà la victòria a les properes presidencials. I si no ho fa serà a les següents", explica Borràs.

Que l'extrema dreta –perquè aquest és el terme que tant Borràs com l'historiador Carles Viñas van reiterar que s'ha d'utilitzar per parlar dels partits que estan entrant als parlaments de pràcticament tots els països europeus– sap arribar al públic, també al més jove, va quedar clar. Però no és tan sols el que ha sabut fer sinó també el que no han fet els altres. El problema, venien a dir Borràs i Viñas, és la caiguda en picat de l'esquerra: "L'esquerra no ha assumit reptes ni desafiaments, ha rebutjat segons quins temes i els altres han ocupat el seu espai polític", insisteix Viñas. Un dels altres mèrits de l'extrema dreta és que ha anat canviant els discursos i la política no només de la dreta sinó també de l'esquerra. "La dreta ha comprat el seu discurs i part de l'esquerra també, i aquest és el seu gran èxit: han aconseguit que els altres es moguin cap als seus postulats", assegura Viñas. 

No és transitòria, l'extrema dreta. Segons Borràs, ha vingut per quedar-se. Ara bé, com combatre-la? "Sílvia Orriols [la presidenta d'Aliança Catalana que ha aconseguit l'alcaldia de Ripoll] ha tingut una sobreexposició mediàtica totalment irresponsable. Se li ha posat la catifa vermella als platós i se li ha donat la carxofa perquè pugui dir el que li doni la gana sense que ningú la rebati. Els periodistes haurien d'anar molt més preparats, fer periodisme: si et diuen que la lluna és quadrada has d'explicar que és rodona i el perquè", afirma Borràs. Per combatre-la, també se l'ha de poder identificar. No se l'ha de menystenir ni ridiculitzar, perquè ha demostrat ser un adversari perillós. L'extrema dreta diu mentides i tergiversa, però té el mèrit de penetrar en diferents públics, cosa que potser no està aconseguint l'esquerra. I tot plegat preocupa, com demostraven moltes de les preguntes del públic. Afortunadament hi ha exemples de resistència, com la feina de Jordi Borràs. Com diu Viñas, declarar-se antifeixista hauria de ser un deure ciutadà.

stats