CANÇÓ D'AUTOR
Cultura 09/06/2013

Joan Isaac canta a Margalida

El cantautor presentà ahir per primera vegada el llibre 'Bandera negra al cor' a Capdepera

Mercè Pinya
3 min
Joan Isaac arribà ahir de Barcelona a Mallorca, on l'esperava la seva amiga Margalida Bover, "amant eterna de Salvador Puig Antich", com resa la seva cançó.

Palma"Espera nerviosa, inquieta, l'arribada del seu amic a l'aeroport. És Margalida Bover, "Margalida", l'amant eterna de Salvador Puig Antich, qui va a cercar el músic que li va regalar fa trenta-sis anys una de les cançons més belles que s'han escrit mai. El cantautor Joan Isaac arribava ahir dematí a Mallorca per presentar a Capdepera el llibre Bandera negra al cor , escrit per l'especialista en cançó d'autor gadità Luís García Gil. El retard del vol féu l'espera de l'amiga inquieta. La retrobada, tendra, com l'amistat que els uneix des que es conegueren quan Joan era "mig al·lot" de Carme Puig Antich, una de les germanes de Salvador, i Margalida, l'enamorada del jove anarquista.

'A Margalida'

"A mi se'm trencà l'ànima quan mataren Salvador. La meva filla va ser la meva mestra per aferrar-me al món i per trobar un motiu per viure perquè els havia perdut tots", recorda. "Quan vaig sentir la cançó vaig plorar molt. I l'escolti quan l'escolti, sempre em fa sentir el que he perdut, el que es va rompre", recorda Margalida Bover. Un pes molt gran el de dur a sobre la inspiració festa música d'un himne contra la injustícia. "Per mi Salvador ha mort tres vegades: la primera, el 2 de març de 1974, quan l'executaren; la segona, el 20 de juliol de 1977, quan indultaren els presos polítics i vaig saber que no el veuria mai més físicament, que veuria molta gent, però a ell no; i la tercera, quan vaig escoltar per primera vegada la cançó".

El pes implacable de la cançó és compartit i el seu autor recorda que "quan un cantant té una cançó molt coneguda es produeix un fet que pot ser injust per a l'autor mateix, que és que pot tapar la resta de la seva obra. La gent es queda amb aquests ítems, i per això és important que hi hagi un llibre com Bandera negra al cor , que explica tota una obra de quaranta anys i on la gent pot descobrir-hi altres cançons.

El llibre

Bandera negra al cor es presentà ahir horabaixa per primera vegada al Teatre de Capdepera, on després també es féu un concert. "Tenia clar que el volia presentar a quatre llocs i que Capdepera n'havia de ser un". El proper 13 de juny serà el torn de Cadis; el 14, de Madrid i a Barcelona es presentarà el proper mes de setembre. "La idea de venir a Capdepera nasqué perquè havíem de cercar un nom al llibre. Bandera negra al cor ' vol dir moltes coses: vol dir anarquia, desordre... que és una mica com és i ha estat la meva vida. Per això la primera presentació s'ha fet aquí, a Capdepera, amb la presència de Margalida. Em fa molta il·lusió per això, era el lloc ideal per fer-ho".

El llibre sorgí de l'interès de Luis García Gil, un dels especialistes més importants de l'Estat sobre cançó d'autor, qui també ha escrit sobre Joan Manuel Serrat o Joaquín Sabina. El llibre barreja biografia i anàlisi crítica de les cançons, el procés analític de les cançons. "Un dia em va trucar i em va dir que li feia il·lusió fer-lo. Vàrem tenir la sort de poder-lo tirar endavant amb l'editorial Milenio, especialitzada en música", recorda Joan Isaac.

L'amistat i la lluita

El novembre farà onze anys que els vells coneguts Joan Isaac i Margalida Bover es retrobaren, després de 25 anys sense veure's. Havien quedat per dinar i les emocions els tancaren l'estómac. Ara no es perden la pista i continuen tenint l'esperit transgressor i idealista de quan es conegueren. "Vivim el final d'un sistema capitalista que destrossa unes generacions, les dels nostres fills, que ho tenen molt fotut per tenir un projecte de vida. L'única solució que veig és reivindicar cada vegada més la rebel·lia, tenir ganes de canviar el món, que pensem més en les utopies i a somiar. Ara que s'ha acabat aquest sistema, cal cercar una altra manera de reivindicar el somni", diu el cantautor mentre Margalida escolta l'amic retrobat.

stats