Cultura 04/04/2019

La historieta mallorquina viatja al Festival del Còmic d'Estocolm

Suècia va ser el país convidat al Festival Internacional de Mallorca Còmic Nostrum, l'octubre passat

E. Navarro
2 min
Tríptics informatius de l'Espai Còmic Nostrum al Festival d'Estocolm

PalmaDibuixants i il·lustradors mallorquins viatgen aquesta setmana a Suècia per representar la creació illenca al Festival Internacional de Còmic d'Estocolm, que té lloc els dies 6 i 7 d'abril. Suècia ja va ser el país convidat al Festival Internacional del Mallorca Còmic Nostrum l'octubre passat, i va ser llavors quan es va coure l'intercanvi cultural que ha possibilitat la presència balear al festival suec.

Per què Suècia? “Perquè va sorgir l'oportunitat, arran dels contactes que vàrem fer entre autors i l'organització del festival d'Estocolm. A més, Mallorca i Suècia estan unides històricament pel 'boom' del turisme (ara pel tema immobiliari) i ens va semblar interessant conèixer un altre aspecte d'ells". Vinyes afegeix també que a Suècia “són l'excepció en el panorama del còmic en general, quasi hi ha més dones que homes autores, són les que estiren el sector al seu país, inaudit”.

Tot i que el festival comença dissabte, avui ja s'ha inaugurat a la Biblioteca Pública d'Estocolm 'El Còmic a les Illes Balears', una exposició col·lectiva d'il·lustradors de l'arxipèlag que es podrà visitar fins al proper 4 de maig. La inauguració ha anat acompanyada de la mesa rodona “panoràmica del còmic balear”, amb Flavia Gargiulo, Bartolomé Seguí i Patrik Schylström.

Al programa del festival, s'exposaran cinc historietes de les tretze que formaran part del llibre 'El terror de las nenas, de la pesadilla a la historieta', un projecte editorial coral, en construcció, de Marga Vinyes, Flavia Gargiulo, Enriqueta Llorca, Eva Barceló i Nívola Uyá. És la mateixa mostra que es va exhibir al Casal Solleric el novembre passat.

Al mateix espai del Còmic Nostrum, hi haurà l'exposició 'Historias de barro, dedicada a la novel·la gràfica homònima de Gabi Beltrán (guió) i Bartolomé Seguí (dibuix), que va ser guanyadora del Premi Internacional de Còmic Ciutat de Palma i traduïda al francès, italià, portuguès i català.

A més a més, per a aquest divendres s'ha organitzat l'Encontre del Còmic. Dibuixants e les Illes Balears, a l'Institut Cervantes. En la primera part de la jornada, Gargiulo i Vinyes conversaran sobre el panorama del còmic femení a Mallorca i sobre 'El terror de las nenas'; i en la segona part, hi haurà un 'concert dibuixat' en què diferents creadors mallorquins (entre ells Bartolomé Seguí, Premi Nacional del Còmic 2009), crearan davant el públic mentre Robert González toca música en viu.

stats