Cultura 15/07/2021

Hauser & Wirth es presenta a Menorca com a referent d'art contemporani

Mark Bradford és el primer artista que exposarà la seva obra a partir de dilluns

Iván Martín
2 min
Imatge de la presentació del centre d'art de Hauser & Wirth a l'Illa del Rei.

MaóLa prestigiosa galeria suïssa Hauser & Wirth ha presentat aquest dijous el seu nou projecte a l'illa del Rei del port de Maó, un centre d'art que té com a objectiu convertir-se en un referent de l'art contemporani. Un dels propietaris, Iwan Wirth, ha explicat: "Tenim el convenciment que l'art és per a tothom, tot i que som una galeria d'art i això no ho amagam".

El centre, que inclou 1.500 metres quadrats d'exposició, un restaurant, un centre d'investigació, i una programació de concerts i activitats educatives per a tots els públics, obrirà les portes dilluns vinent. El projecte va sortir per casualitat, quan la parella formada per Iwan i Manuela Wirth va visitar l'illa i es va proposar obrir-hi un espai allunyat del frenètic ritme del mercat de l'art.

Una de les persones més importants per impulsar el projecte és Luis Alejandre, el president de l'associació Hospital Illa del Rei. El també exmilitar ha recordat una anècdota: "Quan vaig explicar a un amic galerista que Hauser & Wirth volia obrir una galeria a l'illa em va preguntar si anava begut".

Hauser & Wirth ha rehabilitat diferents edificis antics i ha creat un jardí d'escultures, amb obres de Chillida, Miró i una espectacular aranya de Bourgueois. El centre d'art està inspirat amb l'equipament que els suïssos tenen a Somerset, Anglaterra. En aquest sentit, Ian Wirth ho té clar: "Ens agraden els espais així, especials, amb molta energia". D'altra banda, malgrat el retard d'un any causat per la pandèmia, Wirth l'ha qualificat com "tot un regal, mai no havíem dedicat tant temps a pensar en un projecte".

El primer artista que hi exposa és el nord-americà Mark Bradford, un projecte inspirat en mapes i creat enmig de la crisi sanitària de la covid-19. Ell mateix admet: "Mai no havia treballat formats tan petits, ni colors tan vius. A vegades emprava el que tenia per l'estudi perquè les botigues estaven tancades". Bradford ha treballat durant un mes amb alumnes de l'Escola d'Art de Menorca per algunes de les peces de l'exposició, una sèrie de col·laboracions que faran tots els artistes que exposin a la galeria.

stats