Cultura 16/07/2021

Hauser & Wirth Menorca obre les portes després de cinc anys de tramitació

L’exposició de Mark Bradford enceta la programació d’un centre d’art que ha suposat quatre milions d’euros en millores de conservació

Ivan Martín
4 min
Mark Bradford mostra i explica la seva obra.

MaóL’illa del Rei ha passat, en cinc anys, de ser un punt de trobada per a residents que volien conèixer els avenços en la rehabilitació de l’illot a ser un referent mundial de l’art contemporani gràcies a l’arribada del centre d’art Hauser & Wirth. A partir de dilluns, i per cinc euros, es podrà visitar un espai “nou i diferent”, tal com el defineix la directora de l’equipament, Mar Rescalvo.

La tramitació no ha estat fàcil, però la predisposició i voluntat de Hauser & Wirth ha esdevingut cabdal per tirar endavant el projecte. L’excap de l’Estat Major de l’Exèrcit de Terra i president de la Fundació de l’Hospital Illa del Rei, Luis Alejandre, és el principal valedor de la proposta i la seva insistència en moments clau ha possibilitat desencallar les feixugues autoritzacions administratives.

Una expedició menorquina al centre pioner d’experimentació artística a Somerset, al sud-oest d’Anglaterra, acabà de convèncer de les potencialitats de l’illa del Rei sota la batuta de Hauser & Wirth. De fet, Rescalvo recorda que Somerset és la inspiració del model menorquí: “Està situada a un poble de 3.000 habitants, en un entorn rural, i també s’hi ha duit a terme una forta inversió per recuperar un edifici en ruïnes”.

L’illa del Rei té una extensió de 41.177 metres quadrats i està situada enmig del port de Maó. Rep aquest nom pel desembarcament del rei Alfons III l’any 1287, quan arribà per conquerir l’illa als musulmans. L’antic hospital militar fou construït pels anglesos el segle XVIII i va patir diferents ocupacions angleses i franceses. L’any 1802 va passar definitivament a la Corona espanyola, però prestà servei a exèrcits com el nord-americà, l’holandès i l’italià, aquest darrer durant la Segona Guerra Mundial. Segons Mar Rescalvo, “l’illa del Rei té natura, història i uns edificis arquitectònics dels quals ara tenim la sort de gaudir cada dia”. L’Ajuntament de Maó l’adquireix l’any 1973 i els voluntaris de la Fundació rehabiliten l’espai des del 2004. L’illot també destaca per una basílica paleocristiana del segle VI descoberta l’any 1888.

El programa del centre d’art possibilitarà gaudir de les exposicions dels mestres del segle XX. Hi ha un espai d’exhibició, un jardí, un passeig que recorre un camí d’escultures a l’aire lliure, una botiga de galeria i el restaurant. El resultat de Hauser & Wirth ha estat possible gràcies a l’important compromís dels galeristes per conservar les dependències de l’edifici Langara de l’hospital. El total de la inversió en millores és de quatre milions d’euros. Segons reconeix la directora del centre d’art, “l’edifici estava abandonat i deteriorat, i també s’ha adequat l’antiga cuina de l’hospital, que ara farà tasques de restaurant”.

El projecte de restauració ha estat dirigit per l’arquitecte argentí Luis Laplace, amb residència a París. També hi ha aportat els seus coneixements el paisatgista Piet Oudolf, creador dels jardins i el seu entorn, incorporant-hi espècies autòctones i plantes que encaixen en les peculiaritats del clima menorquí. A més, Hauser & Wirth desenvoluparà diferents activitats educatives per implicar la comunitat local i els visitants d’art contemporani mitjançant projeccions, xerrades i tallers. “Farem dues activitats al mes per a famílies en què es convidarà a experimentar i crear amb tècniques noves inspirades per l’artista, en aquest cas Mark Bradford”, detalla Rescalvo.

La galeria es va fundar l’any 1992 a Zuric pel matrimoni Iwan i Manuela Wirth, als quals se sumà la mare de la segona, la col·leccionista suïssa Ursula Hauser. En aquests moments, tenen seus a Londres, Nova York, Los Angeles, Hong Kong, Gstaad, Saint Moritz i Somerset. Es tracta de la segona inversió de Hauser & Wirth a l’estat espanyol, ja que l’any 2017 va assumir la representació mundial i reobertura del museu Chillida Leku d’Hernani.

Mark Bradford, artista mundial

Nascut a Los Angeles, Mark Bradford (1961) és conegut pels seus quadres de gran format, en els quals explora el potencial sociopolític de l’abstracció. L’exposició de Bradford Masses and Movements és l’encarregada d’estrenar el nou espai. La mostra incorpora obres de gran riquesa formal i complexitat al·legòrica, que corroboren la importància de l’abstracció per entendre els conflictes reals que presenta el planeta.

En paraules del mateix Bradford, “el tancament de negocis, escoles i fronteres que vam viure el 2020 ens ha fet a tots conscients del poder de les línies que poblen els nostres mapes. Pensam que els mapes reforcen la nostra sensació de seguretat, però sorprèn la rapidesa amb què ha canviat aquesta concepció”.

D’altra banda, Masses and Movements està dedicada a dos projectes que confirmen el gran potencial cinètic de l’art per situar les històries marginades a una posició central. El 2005, Bradford va produir Maleteros a Tijuana, el seu primer projecte de compromís social. La sala presenta la reproducció d’un mapa que l’artista va pintar per mostrar la ubicació de dotzenes de treballadors i materials d’arxiu per formalitzar les relacions i establir una xarxa entre els treballadors informals.

Aquesta presentació s’acompanya d’un projecte en desenvolupament, que consisteix en la creació i implementació d’un pla d’estudis artístics per a estudiants que viuen en refugis d’immigrants a la frontera de Tijuana, entre els Estats Units i Mèxic. Els projectes de Bradford neixen del seu interès per les problemàtiques socials relacionades amb les fronteres estatals, l’herència perdurable del colonialisme i els moviments històrics de masses humanes per al planeta.

Bradford ha exposat la seva obra amb regularitat i ha rebut diverses distincions, com la Medalla de les Arts del Departament dels Estats Units l’any 2014, el nomenament com a Acadèmic Nacional el 2013 o el MacArthur Fellowship Award el 2009.

stats