Cultura 30/08/2018

L'artista mallorquina Gracia de Juan és censurada al festival Djerba Dream

La seva iconografia entorn del cos femení incomodà els veïns de l'illa de Djerba, a Tunis

María José Ribas
1 min
Obra de Gracia de Juan es censurada al festival Djerba Dream.

PalmaEl mes de juliol, el festival d'arts visuals Djerba Dream, a l'illa de Djerba, a Tunis, va convidar l'artista de Palma Gràcia de Juan a participar-hi realitzant pintures murals en algunes façanes del poble. Allà, tot i que l'organització era conscient de la temàtica i l'estil de la creativa i que el seu treball gira entorn de la temàtica de la dona i la simbologia del matriarcat, la seva obra va ser censurada perquè fou considerada eròtica i inapropiada.

Després de les crítiques de l'organització amb una primera proposta, Gràcia de Juan en va realitzar una segona versió, amb l'aprovació de l'organització. En aquesta ocasió varen ser directament les veïnes les que varen contactar amb la policia, i la pintura va ser esborrada amb el consentiment de l'organització, davant la perplexitat de l'artista.

Gracia de Juan es censurada al festival Djerba Dream

Finalment, va poder realitzar una pintura sobre els murs de la casa del director del festival, en què l'artista intenta mantenir el missatge i parlar simbòlicament els temes tabús de la societat àrab, com ara l'amor, la nuesa i l'acceptació dels instints. A la peça hi trobam dos llops units per la coa, que miren en direccions oposades, un udola i l'altre mira la lluna plena (en representació de la saviesa, la nocturnitat, l'Islam i el matriarcat) sobre una columna coríntia (que per als grecs era una representació de la dona nua) i al costat oposat, l'esquelet d'una figura en postura d'animal de quatre potes, el cos de la qual va ser censurat al primer mural.

stats