Centres d'art
Cultura 12/08/2022

El Govern licita les obres de construcció del Centre de Creació i Recerca Llucalcari

El pressupost per a la construcció és de 2 milions d'euros (IVA inclòs) i el termini d'execució és de dotze mesos

ARA Balears
2 min
Les cases de Llucalcari donades per Junyer es preparen per a l’art

PALMALa Direcció General de Cultura, de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, ha publicat en el portal de contractació pública la licitació de l'obra de reforma, rehabilitació integral i ampliació de les cases de Can Junyer per convertir-les en el Centre de Creació i Recerca Llucalcari (CCRLlucalcari), segons ha informat el Govern. El pressupost per a la construcció és de 2 milions d'euros (IVA inclòs) i el termini d'execució és de dotze meses. Les empreses poden presentar les seves ofertes fins al 13 de setembre d'enguany.

La rehabilitació de les cases de Can Junyer és una actuació inclosa en el Pla Estratègic d'Inversions Illes Balears 2030 i és finançada, en un 22% pel Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP) amb l'objectiu de procurar l'estalvi energètic, limitar la generació de residus i el reciclatge. És, per tant, un projecte inclòs dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els fons Next Generation EU.

Un "deute històric"

El CCRLlucalcari, que rep la col·laboració de la Direcció General d'Habitatge i Arquitectura del Govern de les Illes Balears i de l'Ajuntament de Deià, vol ser un espai de residències de creació temporals: "Fomentarà l'entrecreuament transdisciplinari i el desplegament de projectes innovadors en relació amb la recerca artística, les pràctiques contextuals, les tecnologies analògiques i digitals, l'educació i les arts en moviment, en el marc d'una programació que promogui l'intercanvi internacional", han comunicat des de Cultura del Govern.

A més, servirà per donar a conèixer la figura dels donants de l'espai, Joan Junyer i Dolors Canals, així com el seu llegat entorn de la recerca, l'art, la pedagogia, la tecnologia, la transversalitat cultural i el territori. Aquesta rehabilitació és un "deute històric", assenyalen des del Govern, ja que les finques varen ser cedides el 1994.

L'espai

La casa de Joan Junyer i Dolors Canals és un habitatge antic de dues plantes, que es reformarà per crear el centre cultural i la zona de tallers, amb una superfície construïda en planta de 138,70 m2. També es rehabilitarà de manera integral un volum adossat al carrer, amb una superfície en planta de 78,41 m2. En gran part es tracta d’una reconstrucció.

El tercer immoble, antic garatge de Junyer i Canals, es farà servir com a habitatge amb tres dormitoris i un bany complet, a més de zona de bugaderia, amb una superfície construïda de 56,25 m2. Així mateix, es realitzarà una ampliació destinada a sala d'estar-menjador-cuina amb una superfície construïda de 121,50 m2. Ambdós volums es connectaran mitjançant un porxo.

Qui era Joan Junyer?

Joan Junyer va ser una figura molt singular de l'art del segle XX, amb un gran reconeixement internacional. Ell i la seva dona, Dolors Canals, varen saber unir l'art i la ciència en la seva trajectòria professional. Joan Junyer va procurar donar una expressió de llibertat a les seves pintures, conegudes com a free standing paintings. Per part seva, Dolors Canals va investigar de quina manera es podia aconseguir el desenvolupament de la màxima llibertat de moviments per als infants.

stats