Cultura 04/04/2021

El govern anglès reparteix 470 milions d'euros més per evitar la "catàstrofe cultural"

El Festival de Glastonbury, el Young Vic Theatre o Patrimoni, entre els 2.700 espais que rebran ajudes

2 min
L'escenari principal del Festival de Glastonbury durant l'actuació de The Killers l'any 2019.

BarcelonaEl Festival de Glastonbury i 2.700 museus, teatres, cinemes i sales d’art seran els destinataris dels 400 milions de lliures (470 milions d'euros) en subvencions i préstecs que han d'ajudar el sector cultural a sobreviure a la pandèmia del covid-19, va anunciar divendres el govern britànic. Totes les sales de la Gran Bretanya van tancar el març del 2019 a causa de la crisi del coronavirus i, tot i que algunes es van reobrir parcialment l’estiu passat, la majoria estan tancades des de llavors, en el que s'ha batejat com una "catàstrofe cultural" sense precedents i irreversible. El passat mes de juliol el govern va anunciar el primer paquet de subvencions i préstecs de 1.764 milions d'euros del fons de recuperació de la cultura, i divendres es va detallar en què es gastaria l'últim tram d'aquest finançament.

Entre els destinataris hi ha Glastonbury, el festival de música més gran del món, que ha sigut obligat a cancel·lar durant dos anys consecutius. Rebrà 900.000 lliures per ajudar-lo a dur a terme l'edició del 2022. "Aquesta subvenció marcarà una gran diferència perquè ens ajudarà a assegurar el nostre futur", van dir el fundador de la cita, Michael Eavis en un comunicat que recull Reuters. S'han posat a disposició dels teatres desenes de milions de lliures, mentre que l'English Heritage Trust (l'entitat que conserva el patrimoni), que té cura de 420 monuments, edificis i objectes històrics, rebrà 27,5 milions d'euros. El British Film Institute també ha concedit 7,6 milions per ajudar cinemes independents.

El govern calcula que aquest fons ha ajudat a protegir més de 75.000 llocs de treball i a garantir que milers d'organitzacions sobrevisquin a la crisi del coronavirus. "Ara estem al seu costat mentre es preparen per donar la benvinguda al públic quan obrin les portes", va dir el ministre de Cultura, Oliver Dowden. Segons el full de ruta del govern, s'espera que molts llocs puguin tornar a obrir públics en directe a partir de mitjans de maig i l'últim finançament està dissenyat per ajudar els teatres, els museus i els teatres a fer els preparatius necessaris. El govern va ser acusat el mes passat de ser massa lent repartint diners del fons als destinataris, perquè menys de la meitat havien arribat als destinataris al febrer. El departament de Cultura va dir que gairebé tots els 1,7 bilions estan assignats.

stats