Exposicions
Cultura 18/10/2022

Les genialitats de l'artista i dissenyador Bruno Munari arriben a Palma

La Fundació Joan March inaugura una exposició amb prop de 130 peces de l'italià, una de les figures més rellevants del món del disseny del s. XX

2 min
La Fundació Joan March de Palma inaugura una exposició dedicada a Bruno Munari.

PalmaAmb Bruno Munari (Milà, 1907-1998), el joc no s'acaba mai: la recerca del límit, d'una altra possibilitat, d'una altra manera de fer-ho –el que sigui– és el motor per a la creació. L'artista, dissenyador gràfic i dissenyador de producte industrial italià és el protagonista d'una completa i dinàmica exposició inaugurada aquest dimarts a la Fundació Joan March de Palma. La mostra ja s'ha vist a Madrid i Alacant. La de Ciutat és una versió adaptada. Des de la inauguració a Madrid, és la primera retrospectiva a l'estat espanyol dedicada al milanès, una de les figures més significatives del disseny del segle XX. Es podrà veure fins dia 4 de febrer del 2023.

La ruta plantejada per la Fundació Joan March convida el visitant a submergir-se en el riquíssim univers de Munari, ple de colors, formes, abecedaris, experiments, fòssils i, efectivament, productes. És fàcil perdre's per les sales de l'edifici; de fet, deixar-se endur per les formes i objectes que s'hi exposen seria tot un homenatge per Munari. Ho ha dit, en la presentació a la premsa de l'exposició, el comissari convidat Marco Meneguzzo, que ha col·laborat amb Manuel Fontán del Junco i Aída Capa. "Hi ha dues maneres de visitar aquesta mostra: una, sense saber-ne res, l'altra, agafant el fullet. Munari estaria a favor de la primera opció", ha pronunciat.

L'artista i dissenyador va cultivar disciplines i llenguatges diferents: l'art, el joc, el disseny, la literatura... amb l'objectiu d'entendre el funcionament orgànic de cadascun, sempre des d'una recerca plàstica, experimental i innovadora. En el recorregut es poden veure prop de 130 obres de Murani, de diferents suports, materials, funcions, dimensions. Hi ha les anomenades escultures de viatge, aparentment senzilles, hàbils. De fet, és a partir d'aquestes escultures, segons ha explicat Meneguzzo, que es veu una de les característiques de l'obra de l'italià: "Totes parteixen d'un material de dues dimensions i es converteixen en objectes de tres dimensions".

Algunes de les obres de Bruno Munari que es poden veure a la Fundació Joan March de Palma.
Algunes de les obres de Bruno Munari que es poden veure a la Fundació Joan March de Palma.

A l'exposició també es poden veure jocs de llum i projeccions, objectes i peces de disseny gràfic i industrial, publicitat, exercicis tipogràfics, escrits teòrics, llibres d'artista, llibres infantils i propostes pedagògiques amb les quals Munari va dur a terme una tasca pionera. Cap als anys 50, l'italià va inventar objectes i peces de mobiliari centrats a depurar el disseny de tot el que és innecessari, amb l'objectiu de simplificar i optimitzar-ne la funció i fer-los, així, perdurables en el temps.

stats