Cultura 05/03/2020

Mallorca Gay Men's Chorus cancel·la 'Luisa Fernanda' perquè els hereus de la sarsuela en prohibeixen l'adaptació

Consideren que la versió produïda per Euroclàssics, que reivindica els drets LGTBI, no conserva l'essència de l'obra

E. N.
2 min
Imatge d'arxiu d'una actuació dels Mallorca Gay Men's Chorus

PalmaMallorca Gay Men's Chorus ha hagut de cancel·lar l'espectacle Luisa Fernanda, que s'havia d'estrenar aquest 20 de març, perquè els propietaris dels drets d'autor d'aquesta sarsuela de Moreno Torralba els han prohibit el muntatge. Els hereus argumenten que "no conserva l'essència" de la creació original, segons explica Joan Laínez, director de la formació. "Ells tenen el dret de poder-ho fer, perquè nosaltres no havíem fet una adaptació, i no representàvem la sarsuela així com està escrita", continua.

Mentre que la versió original mostrava, a través d'una història d'amor, els enfrontaments polítics i socials a la Revolució del 1868; l'obra del Gay Men's Chorus –i produïda per Euroclàssics– se centra en la història d'amor Fernando i Javier: Javier marxa a la mili i quan torna Fernando ha passat per una operació de canvi de sexe i és Luisa.

Cartell de l'espectacle 'Manolo María'

"La història és totalment inventada i empràvem les peces originals de la sarsuela Luisa Fernanda, però com que la història sí que canvia, els hereus dels drets ens han dit que no ens autoritzen a fer aquest canvi", precisa Laínez, tot puntualitzant que "és una llàstima que no ens la deixin fer perquè portàvem la sarsuela a l'actualitat i amb un punt de vista per poder fer-la arribar a moltíssima gent que d'una altra manera mai ho escoltaria".

Davant aquesta situació, han canviat l'espectacle, que ara es diu Manolo María, i s'interpretaran altres sarsueles que no tenen drets d'autor i que encaixen en la mateixa història. S'estrenarà el mateix 20 de març a l'Auditori de Peguera, i els dies 21 i 22 al teatre Xesc Forteza de Palma. L'obra estàs escrita per Bernat Molina; la direcció musical va a càrrec de Maria Victòria Cortés, i els protagonistes són Celia Cuéllar i Joan Laínez. Després de l'estrena, l'obra continuarà girant per les Illes.

stats