Cultura 14/01/2019

El Gall Editor reedita la poesia completa de Josep Maria Llompart

El llibre inclou un estudi introductori del catedràtic de la UIB Joan Mas

Maria Llull
2 min
L'escriptor palmesà Josep Maria Llompart.

PalmaEl Gall Editor ha presentat aquest dimarts la reedició de la 'Poesia completa' de Josep Maria Llompart (Palma 1925-1993), dins la col·lecció Trucs i Baldufes. Aquesta obra serveix per culminar l'any Llompart que ja està arribant al seu final. Cèlia Riba, neboda i hereva del llegat de Llompart, ha estat encarregada d'enllestir aquesta nova edició, que també inclou un estudi introductori del catedràtic de la UIB Joan Mas.

"És un honor que un autor com Josep Maria Llompart passi a formar part del catàleg d'El gall Editor", ha afirmat l'editor Antoni Xumet, que, a més, ha agraït a Riba "la confiança" que ha dipositat en l'editorial.

Per la seva banda, Cèlia Riba ha destacat que el pròleg de Joan Mas és "un bon punt de partida per a un estudi més a fons de l'obra de Llompart". "Malgrat que es tracta d'un autor amb una obra relativament breu, la seva qualitat literària s'ha mantingut al llarg del temps", ha explicat. "Encara aporta coses i això demostra que els bons poetes mai no moren", ha afegit.

En aquesta reedició s'ha inclòs la secció anomenada 'Homenatges', una part de l'obra de Llompart "poc coneguda' i que "ens acosta a la darrera producció" de l'escriptor palmesà, segons ha continuat explicant Riba. Costa i Llobera, Miquel Llabrés i Manuel Sanchis Guarner són alguns dels col·legues homenatjats pels versos de Llompart.

"Els discursos dels grans poetes tenen vigència sempre", ha assenyalat Antoni Xumet. Per això aquesta reedició era tan necessària, ja que "la primera està pràcticament exhaurida", segons ha indicat l'editor. "Llompart va ser un poeta de primera línia i una peça clau dins la poesia catalana contemporània", ha afegit.

Riba també ha volgut destacar que aquesta reedició mostra clarament les dues cares de Josep Maria Llompart. "Per una banda, la seva poesia més cívica i discursiva"; per una altra, un vessant literari "més íntim", amb preponderància d'una major "interiorització". "Ell sempre deia que després de 'Mandràgola' havia fet el que li havia vingut de gust".

stats