Cinema
Cultura 14/01/2013

La gala dels Globus d'Or en cinc moments

De la trobada entre Michael Haneke i Arnold Schwarzenegger a l'acudit sobre les tortures de 'La noche más oscura' a costa de James Cameron

Xavi Serra
3 min
Tina Fey i Amy Pohler, les presentadores dels Globus d'Or

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Els primers Globus d'Or de l'època post-Gervais no han decebut: presentats per dues de les grans dames de la comèdia televisiva nord-americana, Tina Fey i Amy Poehler, la gala dels premis de l'Associació de la Premsa Estrangera ha sigut generosa en moments divertits, sorprenents i emotius. Aquests en són alguns:

-Schwarzenegger contra Haneke

L'exgovernador de Califòrnia presentava amb Sylvester Stallone el premi a la millor pel·lícula estrangera (“l'anglès és per a tots dos una llengua estrangera”, bromejava Schwarzenegger). El triomf d''Amor' en la categoria va provocar la reunió a l'escenari de les dues aportacions més importants d'Àustria al món del cinema: Schwarzenegger i Michael Haneke, la icona del cinema d'acció i el flagell de la burgesia il·lustrada europea. “Mai hauria imaginat que un dia rebria un premi a Hollywood de mans d'un austríac”, va deixar anar Haneke.

-Màster en tortura

No hi ha cap dubte respecte a quin va ser l'acudit de la nit. Amy Poehler explicava que havia seguit de ben a prop la polèmica al voltant de 'La noche más oscura', el film de Kathryn Bigelow sobre la caça i la captura de Bin Laden, que descriu les tortures utilitzades per obtenir informació que ajudés a localitzar el responsable de l'11-S. “Però si es tracta de tortures, has de confiar en l'opinió de la dona que va estar casada tres anys amb James Cameron”, va dir molt seriosa Poehler. Bigelow no sabia on posar-se i Jessica Chastain, protagonista del film, feia uns ulls com unes taronges.

-La solitud d'Anne Hathaway

Els Globus d'Or van ser una gran nit per a l'actriu de 'Los miserables', que es va emportar el premi a la millor actriu de repartiment i elogis pel seu 'I dream a dream' en primer pla. Però abans va protagonitzar un dels acudits de la gala, quan Tina Fey va elogiar la seva interpretació al film: “Anne, no he vist ningú transmetre tanta solitud i abandó des que vas presentar els Oscar amb James Franco”.

-Compte amb Tommy Lee Jones

Una part important de l'èxit d'una cerimònia dels Globus d'Or consisteix en l'habilitat del realitzador per oferir la reacció del públic davant alguns dels acudits o comentaris que es pronuncien a l'escenari. Will Ferrell i Kristen Wiig van protagonitzar un dels moments més brillants de la cerimònia quan van presentar el premi a la millor actriu de comèdia o musical i es van inventar sobre la marxa l'argument de les pel·lícules i el paper de les candidates. Quan va arribar el torn de Meryl Streep, absent de la gala per la grip, la pantalla ens va glaçar la sang amb la cara de pocs amics de Tommy Lee Jones, el seu company de repartiment a 'Si de verdad me quieres...'. No t'ho prenguis així, Tommy, que és broma.

-La sortida de l'armari de Jodie Foster

Els Globus d'Or retien homenatge a Jodie Foster per la seva carrera, un premi que pot semblar primerenc –l'actriu només té 50 anys– si no es té en compte que porta actuant des dels 3 anys. Després d'anys d'encaixar amb la millor cara possible totes les bromes sobre la seva sexualitat i haver tingut els seus fills per inseminació artificial, Foster va amagar una sortida de l'armari en tota regla. “El meu publicista em matarà, però vull aprofitar aquesta oportunitat per confessar davant de tots vosaltres que... estic soltera”. A continuació, l'actriu va proclamar amb passió i convicció el seu dret a la privacitat -“si ja vaig sortir de l'armari a l'edat de pedra, per favor”- insinuant que pensava continuar la seva carrera lluny de la llum pública. Va ser un discurs emotiu, intel·ligent i divertit, un dels millors que s'han vist en una entrega de premis en anys. En acabar la cerimònia, Tina Fey i Amy Poehler van posar la cirereta amb el seu comiat: “I ara ens n'anem a casa amb Jodie Foster”.

stats