Art
Cultura 21/12/2023

La Fundació La Caixa instal·larà la col·lecció d'art contemporani a l'Hospitalet de Llobregat

Un nou centre cultural, l'ArtStudio CaixaForum, reunirà les més de 1.000 obres dels fons

3 min
Isidre Fainé i Núria Marin amb la maqueta del nou equipament de la Fundació La Caixa

BarcelonaLa família dels equipaments culturals de la Fundació La Caixa creix: aquest dijous el president de la fundació, Isidre Fainé, i l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marin, han presentat el projecte d'un nou centre cultural, l'ArtStudio CaixaForum, un equipament de 10.000 metres quadrats al districte cultural de l'Hospitalet de Llobregat que reunirà i dinamitzarà les 1.069 obres de 445 artistes de la seva col·lecció d'art contemporani. Estarà situat a la cantonada del carrer de Leonardo da Vinci i l’avinguda del Carrilet, en una nova àrea que la ciutat vol destinar a la localització d’empreses vinculades a la creativitat i a l’activitat cultural.

Render del futur ArtStudio CaixaForum

La construcció de l'equipament, en un espai que ara funciona com un dels magatzems de la mateixa col·lecció, comportarà una inversió de 12 milions d’euros. Està previst que les obres comencin a mitjans del 2024 i que l'equipament estigui en funcionament l’any 2026.

La col·lecció d'art contemporani de la Fundació La Caixa és considerada com la col·lecció privada europea més important, i inclou obres d'artistes com Bruce Nauman, Gerhardt Richter, Sigmar Polke, Doris Salcedo, Mona Hatoum, Cristina Iglesias, Tacita Dean, Cindy Sherman, Juan Muñoz, Pierre Huyghe, Antoni Tàpies, Ignasi Aballí i Soledad Sevilla.

Els representants institucionals a l'interior del futur ArtStudio CaixaForum.

L' ArtStudio CaixaForum està concebut com a "un centre de referència estatal per a la recerca i la conservació d’obres d’art, a més de ser un think tank amb la missió de permetre la trobada de professionals de l’art, la cultura i el pensament de l’àmbit nacional i internacional", segons explica el comunicat que ha fet públic la Fundació La Caixa. "L'ArtStudio CaixaForum representa el punt àlgid de 40 anys de treball amb la nostra col·lecció i suposarà un impuls en el nostre compromís per fer arribar la cultura a tothom com a motor de transformació social", diu Fainé. Amb aquest projecte, la institució vol "donar encara més valor a aquest patrimoni únic i continuar treballant en la connexió amb la realitat més viva de l’art dels nostres dies i en la capacitat de crear associacions i establir vincles entre l’art i el món que ens envolta". Per a Núria Marin, el futur equipament enfortirà el Districte Cultural: "Amb l’arribada de la Col·lecció ArtStudio CaixaForum, el Districte Cultural acosta als nostres artistes i creatius un patrimoni únic i singular i es reforça un districte que no ha deixat mai de créixer i que inclou dia rere dia noves propostes artístiques i creatives que el consoliden com a referència cultural al nostre país", ha dit l'alcaldessa.

El projecte arquitectònic

L'estudi encarregat del projecte arquitectònic és Pretel Arquitectura, els autors de la Sala Annexa del Palau Sant Jordi de Barcelona, de la reforma de les grades de l’Estadi Olímpic de Barcelona, de la renovació i la reforma integral de les oficines D532 de Colonial i de l’adequació d’espais de CaixaForum Barcelona. Actualment, col·labora amb la Fundació La Caixa en projectes de diferents centres culturals CaixaForum. La proposta arquitectònica planteja l’ampliació d’un soterrani i una parcel·la lateral, dos accessos de vehicles i dos accessos per al personal, el disseny dels espais i de les circulacions dins l’edifici i la implementació d’un espai d’oficines i zones de treball òptimes i amb llum natural, respectant sempre els criteris de sostenibilitat.

ArtStudio CaixaForum estarà compost d’espais amb diferents usos, com ara la conservació, l’estudi, la gestió i l’emmagatzematge d’obres que requereixen per a la seva conservació unes condicions estrictes de clima (llum, temperatura i humitat). A més, disposarà d’espais per guardar les obres, embalatges, mobiliari i equip museogràfic, equips audiovisuals i mobiliari d’oficines d’alta direcció que no requereixen condicions de clima amb uns paràmetres restrictius. Així mateix, inclourà una altra unitat destinada al suport logístic, tècnic i de manteniment del nou magatzem, i també espais que acolliran les instal·lacions, les màquines i els equips necessaris per al funcionament correcte de l’edifici.

stats