Música
Cultura 10/10/2021

La Fira Mediterrània homenatja l'immens llegat de Jordi Fàbregas

El Teatre Kursaal de Manresa ha acollit el concert Pòrtic de la 24a edició de la trobada de cultura popular i d'arrel

ARA
2 min
Un moment del concert d'homenatge a Jordi Fàbregas al Kursaal de Manresa.

BarcelonaEl concert Pòrtic de la 24a edició de la Fira Mediterrània de Manresa ha homenatjat aquest diumenge el músic sallentí Jordi Fàbregas, mort a principis d'any. El concert ha aplegat molts dels artistes que van compartir escena amb qui va ser l'ànima del Festival Tradicionàrius o que hi van tenir una forta vinculació, com ara Artur Blasco, Simone Lambregts, Isidre Peláez, Toni Torregrossa, Cati Plana, Marc Egea i Eduard Casals. Tots ells van compartir amb ell formacions com El Pont d'Arcalís, Primera Nota, Les Violines o Urbàlia Rurana. Tal com informa l'ACN, el concert és una iniciativa conjunta entre la Fira Mediterrània, el CAT Tradicionàrius, l'Associació d'Arrel i el Teatre Kursaal de Manresa.

La forta vinculació i implicació de Fàbregas amb la cultura popular ha sigut el punt de partida d'aquest Pòrtic amb la intervenció de l'Escola Municipal de Música Cal Moliné de Sallent. La formació ha interpretat una composició seva, el Ball nou, així com l'arranjament del Ball de bruixes, que després Fàbregas va dur als escenaris amb El Pont d'Arcalís. D'altra banda, el cor InCordis de Manresa ha interpretat un dels temes més destacats de Fàbregas: Au, jovent!

Al llarg del concert s'han pogut reviure per un dia formacions emblemàtiques com Primera Nota i El Pont d'Arcalís, amb Artur Blasco, Les Violines i Marc Egea com a convidats especials. La música valenciana també hi ha estat present a través d'Urbàlia Rurana i hi ha hagut la intervenció especial del Grup Coses i dels músics italians Ariondassa.

Una tarda "de records i nostàlgia"

La vídua de Jordi Fàbregas, Lola Capdevila, ha pujat a l'escenari del Kursaal visiblement emocionada: "Avui serà una tarda màgica, de records i nostàlgia. Serà molt emotiva per al Pol i per a mi". Capdevila ha recordat que "en l'agenda familiar hi havia marcats en vermell els dies de la Fira Mediterrània; eren sagrats. Enguany, malauradament, el cos del Jordi ha fallat i no pot ser-hi, però hi ha la seva ànima". Capdevila també ha recordat que "avui, si pogués, també hi hauria el conseller de Cultura i bon amic seu Lluís Puig".

Guanyador del Premi Nacional de Música i la Creu de Sant Jordi, Fàbregas va ser una figura com a líder de grups pioners com Grup Coses, L'Harmònica Brava, La Murga, Primera Nota i El Pont d'Arcalís. A més, va ser artífex de la creació del Festival Folk Internacional Tradicionàrius i fundador del Centre Artesà Tradicionàrius, que va dirigir durant 27 anys.

stats