Cultura 11/06/2021

Una Fira del Llibre amb més activitats que mai

Prop de 100 cites amb autors i uns capvespres amb molta afluència de gent han convertit en un èxit aquests 10 dies dels llibreters al Born

4 min
La Fira del Llibre omple el Born de gent i lletres.

PalmaOrganitzada en un temps rècord i amb un programa de prop d'un centenar d'activitats, aquesta Fira del Llibre ha estat d'"escàndol". Arribava després d'un Sant Jordi desbordant i emocionant per als llibreters –va ser la seva tornada als carrers–, però també ha superat les expectatives. Divendres capvespre, a dos dies de cloure el programa i plegar les paradetes, la sensació era d'haver triomfat una altra vegada. "És possible que sigui una conseqüència, encara, del confinament, el fet que la gent sigui molt participativa en tot el que es fa a l'aire lliure, però la veritat és que els horabaixes d'entre setmana s'ha vist molt de moviment. Pel que hem anat comentant amb els companys, tothom està molt satisfet amb les vendes, i gairebé totes les activitats han tingut una bona participació", assegurava Laia Alegret, de la llibreria Drac Màgic, mentre atenia un infant que li demanava un conte. De fet, infants i adults han pogut gaudir del programa, que incloïa activitats variades i la presència d'autors de diferents generacions i per a tots els gustos. Va arrancar amb el pregó de l'escriptor Sebastià Perelló divendres 4 de juny i acabarà aquest diumenge amb el concert de la cantautora felanitxera Maria Hein –qui, per cert, just aquests dies s'ha examinat de la Selectivitat.

La Fira ha significat la tornada al Born de les llibreries, que enguany han conviscut amb les terrasses dels bars. Des de l'organització expliquen que es va arribar a un acord amb els restauradors, ja que havien tingut molt de temps la persiana abaixada i no volien que, per culpa seva, ho haguessin de fer deu dies més. Adrià Garcies, d'Ínsula Literària, reconeix que els matins s'han mantingut molt tranquils per raons evidents –la gent fa feina i els joves són a escola–. "Hem aprofitat per fer xarxa amb la resta de llibreters, amb els companys. Aquestes cites promouen molt la complicitat i ajuden a reforçar el gremi", diu. Com li va passar per Sant Jordi, Garcies recordarà aquesta fira per haver estat "el seu debut". El jove llibreter, que desprèn un entusiasme contagiós, assegura que ha agraït la serenor dels matins per atendre amb més paciència i esma els clients: "És important per conèixer gent que es pot convertir en client habitual", diu. I els capvespres els defineix amb una paraula: "Brutals", però riu mentre diu que ha quedat sense targetes de contacte.

Les sorpreses

Ben a prop de la seva paradeta hi ha la de Finis Africae. El llibreter Andreu Carles López llegeix a un costat de l'estructura que guarda els llibres durant un moment tranquil de divendres. Parla d'un ambient "agradable i fantàstic" que s'ha mantingut durant aquests dies, i diu que s'ha sorprès per algunes de les vendes més destacables. Un dels llibres que més ha sortit és Parlem de falutxos, balandres i pailebots, de l'eivissenc Xico Castelló Ferrer. "També s'ha venut beníssim Els mallorquins a l'Olimpíada que no fou. Expedició a l'Olimpíada Popular de Barcelona, 1936, obra d'assaig del llucmajorer Pau Tomàs Ramis". Mentre ho diu, es gira un vianant: "Ah sí? És el meu llibre", diu qui resulta ser Tomàs Ramis. El llibreter de Finis Africae no menteix, perquè a llibreries com Quart Creixent i Llibres Ramon Llull també ha sortit molt aquest títol. Vet aquí una de les sorpreses d'aquesta fira.

Les llibreries seran al Born fins diumenge, 13 de juny.

Miquela Ramis, de Quart Creixent, lamenta que, després de gairebé quaranta anys de sortir al Born –la d'enguany és l'edició 39–, encara hi hagi gent que faci comentaris despectius en veure que l'oferta de llibres d'aquest establiment és únicament en català. "Tanta información catalanista me estresa, m'han dit. Hi estic acostumada, és el de sempre. Què hi farem?", pronuncia Ramis, mentre arronsa les espatles. Així i tot, celebra que, aquests dies, s'han venut molt els autors locals.

El president del Gremi de Llibreters, Àlex Volney, recorda amb especial afecte la presentació de la novel·la L'home que va viure dues vegades, de Gerard Quintana –premi Ramon Llull 2021. "Plovia i la gent es va dispersar molt. En aquesta situació, molts autors haurien preferit no fer la presentació. I després va quedar a firmar llibres", apunta, agraït. Parlant de firmes, les que varen triomfar de veres varen ser l'escriptora argentina Mercedes Ron, que és popularíssima a les xarxes socials, i Martina d’Antiochia, que acumula gairebé un milió de seguidors a Instagram; hi va haver gent que va esperar una hora per endur-se'n un llibre firmat.

Potser un dels moments més divertits de la Fira va ser quan, dimecres, un exèrcit d'infants envoltava i perseguia Juan Feliu, autor de la col·lecció Las aventuras de Esteisi y Pimiento –un apunt per als adults: Juan Feliu és el músic de la banda Vacabou–. De fet, els organitzadors de la fira varen haver de mobilitzar la colla de criatures i Feliu per tal de donar pas a la presentació de l'antologia de poemes de Damià Huguet, que, evidentment, va començar amb cert retard. Tot sigui per les aventures d'Esteisi i Pimiento. Autors d'actualitat pura i dura, com Pol Guasch amb Napalm al cor –Premi Llibres Anagrama 2021– i Anna Gas amb El pèndol –Premi Mercè Rodoreda 2020– també han passat per la Fira, de la mateixa manera que el conegut arreu del país i l'Estat Miquel Montoro.

Els actors secundaris d'aquesta cita, emperò, han estat Àngel Terrón i Gabriel de la S. T. Sampol. Són bastants els llibreters que coincideixen que han passejat pel Born gairebé cada dia. Elegants, pacients, fins i tot novel·lescs. Qui sap si, en una de les properes novetats, en una altra fira, ells en són els protagonistes.

stats