S'ESTRENA UN CERTAMEN DE CIRC
Cultura12/01/2012

Figueres s'emmiralla en Montecarlo

Figueres vol jugar a la lliga de primera divisió dels festivals de circ internacionals. De l'1 al 4 de març programarà l'únic festival de l'Estat, amb 22 atraccions de companyies que no han trepitjat Europa.

Laura Serra

BARCELONAEl príncep Rainier de Mònaco es va treure de la màniga el primer festival de circ internacional el 1974 a Mònaco. Ara és el degà i el més conservador d'una dotzena escassa de festivals internacionals d'aquest gènere que hi ha a tot el món. Figueres vol constar a partir d'aquest any en la nòmina de capitals de circ, al nivell de Montecarlo, París, Massy i Budapest, les quatre úniques referències europees. Per aconseguir-ho, el primer Festival Internacional de Circ Castell de Figueres "programarà, a part d'atraccions de gran qualitat tècnica i artística, només números de circ mai vistos a Europa", explicava ahir el director i ànima del certamen, Genís Matabosch. El festival se celebrarà de l'1 al 4 de març dins la fortalesa del castell de Sant Ferran. Dels 52 artistes convidats, els de més a prop són de Kíev i la resta vindran de 13 països com Etiòpia, Mongòlia, els Estats Units o el Vietnam.

Aquesta espectacular selecció serà el reclam que hauria de convertir un certamen novell, l'únic d'aquestes característiques a l'Estat, en un cita obligada per als programadors i el públic circense internacional. De fet, vindran trens xàrter des de Milà i París.

Cargando
No hay anuncios

El funcionament del festival serà igual que la resta de certàmens internacionals. Es programaran 22 números que es distribuiran en dues funcions. Un jurat internacional escollirà els millors, que actuaran a la gala final, on s'entregaran els premis (en total n'hi ha nou, sense dotació econòmica). La competició és el que diferencia el festival d'altres fires de circ que ja existeixen a Catalunya, com el Trapezi de Reus.

Ambició i risc econòmic

Cargando
No hay anuncios

L'empenta i ambició del certamen figuerenc contrasta amb la situació d'aprimament que pateix el sector cultural. Per poder finançar els 250.000 euros de pressupost, Matabosch -que té experiència en el terreny: va dirigir 10 anys el Festival de Pallassos de Cornellà i els tres últims l'extingit festival de circ d'Albacete- compta amb l'ajut de l'Ajuntament de Figueres (25.000 euros), la Diputació gironina i el Patronat de la Costa Brava (40.000 euros) i el Consell Comarcal. Però el director espera sobretot assolir l'aval del públic (hi ha 10.000 entrades a la venda per a 7 funcions de circ i un concert) i del patrocini privat, que a hores d'ara arriba als 140.000 euros, a més de diversos intercanvis. Tot i així, l'alcalde de Figueres, Santi Vila, confia que la Generalitat i el ministeri participin en la propera edició.

En total, 200 persones treballaran per al certamen. Els 52 artistes convidats a Figueres tindran totes les despeses del viatge pagades però no cobraran la funció: "Serem la seva porta d'entrada a Europa", justifica Matabosch.