Cultura 07/06/2021

El teatre Principal presenta la segona edició del festival Fila U

Hi destaca la presència internacional del dramaturg Peter Brook, l'actuació de Maria del Mar Bonet i el retorn de la banda Rock & Press

Toni Jaume
2 min
Alguns dels participants de la segona edició del Festival Fila U amb Josep Cerdà, director del Teatre, i Bel Busquets, vicepresidenta del Consell

El teatre Principal de Palma i el Consell de Mallorca han presentat avui el que serà la segona edició del certamen Fila U, que se celebrarà del dia 2 al 30 de juliol. "Volem que es consolidi com una oferta fonamental dins la cartellera cultural de Mallorca", destacava Josep Ramon Cerdà, el director del teatre Principal, a l'acte de presentació aquest dilluns matí als jardins de la Misericòrdia de Palma. Serà una segona edició que comportarà nou funcions de diferents categories artístiques, des del teatre, l'òpera i la música en viu.

Bel Busquets, vicepresidenta del Consell i consellera de cultura, que també ha presidit l'acte, ha celebrat la reedició del festival. Ha explicat que després d'haver nascut l'any passat, en un moment complicat amb moltes restriccions, ara toca seguir pel mateix camí. "Creim que hem de fer un esforç extra i hem de seguir al costat dels creadors, artistes i tècnics", ha valorat la consellera, fent patent que, a més, un altre dels grans objectius del Fila U és que la cultura arribi a tots els mallorquins.

El certamen s'obrirà de la mà del Festival Jazz Palma. Ho farà de la mà de l'espectacle Perico Sambeat i Plays Zappa, en què el reconegut saxofonista Sambeat interpretarà les obres de l'avantguardista del rock progressiu Frank Zappa. El segon passi del festival no deixarà la música i significarà el retorn del mític grup Rock & Press, una banda "reivindicativa i marcada ideològicament" segons ha explicat el director del teatre Principal. Un dels seus components, el guitarrista Carlos Garrido, ha volgut donar les gràcies al teatre per la confiança en el seu retorn i els ha titllat de valents, ja que, segons ell, programar-los "és un risc més gran que la pandèmia", ha bromejat.

L'oferta teatral un dels plats forts

Un dels plats forts del programa és la proposta de Peter Brook i Marie-Hélène Estienne, que presentaran Tempest Project. Una presència internacional molt lloada i agraïda per part dels organitzadors, considerat a Brook "una llegenda vivent". Alhora, també hi tindrà lloc La serva padrona, una obra d'òpera dirigida per Andrés Salado i Bernat Quetgles amb un inici de cooperació entre les orquestres de cambra del teatre Principal de Palma i del Teatre des Born de Ciutadella de Menorca. Tot i ser una obra del segle XVIII es presentarà amb una lectura "de revolució social i feminista" ha destacat Ana Cueller, la directora escènica de l'obra. La darrera mostra de teatre serà a càrrec de Pep Tossar a partir de la vida i l'obra de Fernando de Pessoa anomenada El fingidor. Ho faran en col·laboració amb el Teatre Grec de Barcelona.

A part de trobar la música cubana Omara Portuondo, la diva del Buena Vista Social Club, dins la gira del seu 90 aniversari, s'hi podrà veure a Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba, que presentaran el nou disc de la cantautora mallorquina. A més, també hi tornarà a haver col·laboració amb Menorca amb la doble actuació de Quique González.

La dansa també tindrà lloc dins la programació del Fila U. La companyia de Sharon Fridman, la segona incorporació internacional del festival, presentarà Dosis de paraíso, una exploració sobre l'amor i les relacions relacionades amb les noves tecnologies i els espais emocionals.

Pep Cardona ha aprofitat per concloure la presentació recordant que a partir de l'adquisició d'entrades per 3 espectacles hi haurà un 30% de descompte. I a partir de 6 un 50%.

stats