Cultura 27/02/2020

Familiars de les Tretze Roses demanen que Ortega Smith sigui condemnat a exhumar fosses

El secretari general de Vox va titllar d'assassines les noies que van ser afusellades pel franquisme

Sílvia Marimon
2 min
Homenatge a les 13 Roses al cementiri d'Almudena

BarcelonaEls seus noms eren Ana López Gallego, Victoria Muñoz García, Martina Barroso García, Virtudes González García, Luisa Rodríguez de la Fuente, Elena Gil Olaya, Dionisia Manzanero Sala, Joaquina López Laffite, Carmen Barrero Aguado, Pilar Bueno Ibáñez, Blanca Brisac Vázquez, Adelina García Casillas i Julia Conesa Conesa. Eren modistes, pianistes, mestresses de casa... Totes, menys Brisac, militaven a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU). La meitat eren menors d'edat (aleshores el límit eren els 21 anys) quan van ser afusellades darrere la tàpia d'un cementiri madrileny pel règim franquista. Se les coneix com les Tretze Roses. Ara els seus familiars demanen que el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, sigui condemnat a exhumar fosses per haver dit que totes elles eren "assassines".

El 4 d'octubre, Ortega Smith va afirmar al programa Los Desayunos de TVE, que les tretze joves republicanes, assassinades el 1939, van cometre "crims brutals". Concretament, el polític d'extrema dreta va dir: "¿Sap com s'ha mentit en la història parlant d'algunes de les que anomenen Tretze Roses? Resulta que el que feien era torturar, violar i assassinar vilment". El periodista, aleshores, li va preguntar: "¿Les Tretze Roses violaven?" I ell va respondre: "Sí, sí, van cometre crims brutals a les txeques".

Demà divendres se celebra el judici al jutjat de primera instància número 40 de Madrid, i l'associació 13 Rosas Asturias demanarà que es retracti de les seves manifestacions amb una publicació als mitjans de comunicació; que pagui una indemnització per un import de 10.000 euros, que es destinaran a algun col·lectiu relacionat amb la memòria històrica, i que sigui condemnat a cinc dies de treball en tasques d'exhumació de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

stats