Llei de memòria democràtica
Cultura 10/10/2022

La família de Primo de Rivera en demana l'exhumació del Valle de los Caídos

Segons la llei de memòria els monjos benedictins deixaran de custodiar i vetllar el monument franquista

2 min
Imatge d’arxiu del Valle de los Caídos, el mausoleu de Franco.

BarcelonaLa família de José Antonio Primo de Rivera ha iniciat els tràmits per exhumar les seves restes del Valle de los Caídos perquè, segons la nova llei de memòria democràtica, es convertirà en un cementiri laic. Quan entri en vigor la llei en els pròxims dies, els monjos benedictins deixaran de custodiar i vetllar el monument franquista, que passarà a dir-se Valle de Cuelgamuros. En un comunicat firmat per Fernando Primo de Rivera, la família explica que ja ha contactat amb la direcció general de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, l'abat del Valle de los Caídos i l'Ajuntament de San Lorenzo del Escorial per treure el fundador de la Falange Espanyola d'aquell lloc.

La família fa la petició ara perquè així no calgui que el procediment estigui subjecte a la llei de memòria democràtica. Demanen que l'exhumació la puguin fer ells i que sigui "dins l'estricta intimitat familiar" per evitar una "exhibició pública propensa a confrontacions de cap classe entre espanyols". El que pretenen, diuen, és complir la voluntat "manifestada al seu testament" de ser "enterrat segons el ritu de la religió catòlica, apostòlica i romana que va professar, en terra beneïda i sota l'empara de la Santa Creu". La família diu que vol que Primo de Rivera "mantingui el lloc preeminent que li correspon en la memòria de molts espanyols" i no sigui "objecte de més humiliacions", perquè serà el quart trasllat del cos que es fa des de la seva mort i el cinquè enterrament.

El govern espanyol, però, ha deixat clar hores després del comunicat que no farà excepcions. Els ha agraït "la predisposició" per "complir la llei de memòria democràtica" i els ha ofert que es pugui enterrar a la cripta de Cuelgamuros, "ja que José Antonio Primo de Rivera és una víctima de la Guerra Civil" (va ser afusellat el 20 de novembre del 1936). El govern també ha afirmat que treballa perquè "les més de cent famílies que han demanat trobar els cossos dels seus familiars puguin donar-los la sepultura que mereixen".

El comunicat dels Primo de Rivera arriba després que el ministre de Memòria Democràtica anunciés la setmana passada que quan la llei de memòria democràtica entri en vigor es procedirà a exhumar Primo de Rivera del Valle de los Caídos i el general Gonzalo Queipo de Llano de la Macarena de Sevilla, tal com va passar amb Francisco Franco l'octubre del 2019. La família també ha criticat que, amb la nova llei, s'eliminin les condecoracions de la germana de José Antonio Primo de Rivera i del seu nebot, ja que es quedaran sense els títols nobiliaris.

stats