Cultura 20/02/2015

Com va desaparèixer l'astronauta rus Ivan Istotxnikov?

Joan Fontcuberta comissaria 'Sputnik: l'odissea del Soyuz 2', una exposició que aterra al CosmoCaixa i analitza mitjançant imatges un dels misteris espacials encara per resoldre

Agències
2 min
Joan Fontcuberta

BarcelonaLa relació entre art i ciència busca respondre al misteri de la 'desaparició' de l'astronauta rus Ivan Istotxnikov a 'Sputnik: l'odissea del Soyuz 2', l'exposició que aquest divendres s'ha inaugurat al Cosmocaixa, i de la qual el fotògraf Joan Fontcuberta n'és el comissari. Per a ell, les imatges no són un reflex "innocu, escèptic i objectiu del món", tot i que "sovint les entenguem com les mateixes realitats". Aquest n'és el gran perill, com demostra l'exposició.

Aquesta exposició és un dels projectes més emblemàtics i coneguts de Fontcuberta. Prenent com a tema de fons la carrera espacial entre els Estats Units i Rússia, l'artista recrea l'ocultació d'una missió fallida del 1968 per part dels russos a les naus Soyuz 2 i Souyz 3. I com això va comportar la desaparició d'Istotxnikov, el pilot de la primera nau. La imatge de Fontcuberta com a cosmonauta soviètic ha donat la volta al món.

Fins el 31 de maig es podran veure més de 100 peces entre fotografies, uniformes espacials, dibuixos, mapes i fins i tot una rèplica de la nau en què suposadament viatjava l'astronauta. Fontcuberta subratlla la voluntat de l'exposició, que pretén demostrar que les imatges "són interpretacions" i que "sempre fan caure al parany", una cosa que "els règims totalitaris dels 60 van aprofitar amb objectius propagandístics, i que continuen fent ara", com a la crisi d'Ucraïna i Rússia.

També ha ressaltat que "el que abans es feia amb tisores i aerògraf, ara es fa amb Photoshop", ja que les noves tecnologies han "intensificat les possibilitats de manipular imatges". Pel fotògraf, la mostra ha de fer reflexionar sobre allò que pot provocar una imatge: "Hi ha imatges que fan que matem o que ens matin, com ha succeït recentment a França". Des de 1996, l'exposició ha viatjat per tot el món. Després de Barcelona, la propera parada de l'exposició serà a Frankfurt.

stats