Cultura 17/10/2016

Arriba l'estàtua de Franco decapitat al Born

Tan bon punt les dues estàtues franquistes han estat instal·lades, una persona els ha llançat ous. Dimarts s'obrirà al públic l'exposició "Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà"

Sílvia Marimon/laura Serra
4 min
Arriba l'estàtua de Franco decapitat al Born

BarcelonaDesprés d'anys arraconades als magatzems municipals, l'estàtua de la 'Victòria' i l'estàtua eqüestre de Franco tornen a l'espai públic a Barcelona. Aquest dilluns a les 8.30 h han sortit dels magatzems de Via Favència i Zona Franca en direcció al Born Centre de Cultura i Memòria, on han estat descarregades per formar part de l'exposició "Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà".

Amb retard, per culpa del trànsit, ha arribat el primer camió a les 9.15 h. Era l'estàtua de la 'Victòria' de Frederic Marès que venia de la Zona Franca, on hi ha el magatzem del Museu d'Història de Barcelona. No s'ha sentit cap protesta. La instal·lació ha durat una hora i mitja. S'ha col·locat a prop de la porta del Born, a l'extrem d'uns rails que estaven col·locats a terra des d'ahir. A l'altre extrem hi anirà l'estàtua de Franco.

Quan ha acabat la instal·lació de la primera estàtua, Franco decapitat de Josep Viladomat ha arribat del magatzem de Paisatge Urbà a Via Favència, a les 10.50 h. La col·locació l'han fet vuit operaris. L'han deixat a l'altre extrem dels rails, mirant a la 'Victòria' i de cara al Born.

Una persona ja s'esperava feia estona amb ous en una bossa per "expressar la seva indignació", deia. Quan l'estàtua ha estat al seu lloc, els ha llançat els ous, fins que els agents de seguretat l'han aturat i li han pres les dades. Després, l'home ha explicat als mitjans que exposar les estàtues "és una provocació en tota regla per als qui han mort", ha dit Ernest Sant. "Quan no m'agrada una cosa la intento canviar. Els responsables del trasllat han hagut de ruixar l'escultura per treure-li les restes d'ous. Finalment, s'ha descobert l'ombra de la república, projectada sobre la façana del Born.

A primera hora del matí només la presència de periodistes feia intuir que davant de l'antic Mercat del Born hi passava alguna cosa estranya. Algun cotxe de mossos patrullant, pares atrafegats portant els fills a l'escola.

Netegen l'estàtua de Franco després que li llancin ous

L'exposició s'obrirà dimarts

La mostra del Born Centre de Cultura s'inaugurarà demà, dimarts, però aquesta tarda es presentarà a la premsa de manera extraordinària, davant l'expectació que ha aixecat la col·locació de les dues peces a la via pública, davant de l'antic Mercat del Born. Hi assistiran Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia, Ricard Vinyes, comissionat de Programes de Memòria, i Manel Risques, comissari de l’exposició. CiU ha anunciat que no anirà a la inauguració de la mostra perquè "és una ofensa a la memòria de generacions senceres que han lluitat per la llibertat del nostre país i en contra del règim franquista" i per "la voluntat del govern Colau de desvirtuar el Born Centre Cultural i el que representa com a memorial de la desfeta del 1714", segons Jaume Ciurana.

L'ARA publica avui un article del comissari de l'exposició, Manel Risques: "Excitació per les estàtues"Una polèmica que s'allarga

La polèmica per l'exposició va esclatar a principis d'agost, quan es va saber que dues estàtues franquistes originals s'exposarien al carrer i davant del Born. La picabaralla va ser política però també va arribar a les entitats memorialistes, entre les quals hi havia opinions a favor i en contra. Malgrat l'enrenou provocat, que va obrir un debat profund sobre la conservació i la revisió de la memòria històrica, l'Ajuntament de Barcelona en Comú va decidir mantenir l'exposició perquè forma part d'un programa més ampli que vol "denunciar, posar de relleu i generar una reflexió crítica sobre la impunitat del franquisme en temps de democràcia", segons Pisarello.

Per què Franco està decapitat?

Les dues estàtues es presentaran en el seu estat de conservació actual. L’escultura de Franco, una peça de Josep Viladomat, està decapitada perquè és així com es conservava als magatzems municipals. L'estàtua va ser visible al pati del Castell de Montjuïc fins al 2008, quan es va retirar sense previ avís. Va passar als magatzems, on el cap va desaparèixer el 2013. Mai s'ha descobert qui va ser el responsable del robatori del cap, ni tampoc on pot haver anat a parar la peça, que es va tallar amb molta cura per no fer malbé el bust. L'estàtua de la 'Victòria', obra de Frederic Marès, és un dels últims grans símbols franquistes que es van retirar dels carrers barcelonins: inaugurada el 26 de gener del 1940, no va abandonar l’encreuament entre el passeig de Gràcia i l'avinguda Diagonal fins al 30 de gener del 2011.

La mostra del Born també preveu exhibir un bust de Franco obra d’Eugenio Merino, artista conegut perquè va col·locar el dictador dins d’una nevera de Coca-Cola a la fira d’art ARCO 2012 per denunciar la pervivència del franquisme.

stats