Art
Cultura 20/02/2015

Dos germans que intentaven vendre un Goya fals per 4 milions d'euros cobren en bitllets fotocopiats

Els dos germans, que ja havien estat enganyats el 2003, volien revendre l'obra per recuperar els 20.000 euros perduts a la primera transacció

Agències
2 min
El quadre interceptat per la Policia / POLICIA NACIONAL

BarcelonaDos germans de Girona han estat imputats aquest divendres per la Policia Nacional després d'haver intentat revendre un quadre fals de Goya a un suposat xeic àrab per 4 milions d'euros. Els dos detinguts havien estat estafats prèviament, ja que en un principi desconeixien que la peça no era autèntica. La policia ha confiscat l'obra, titulada 'Retrat d'Antonio María Esquivel', al domicili d'un dels germans.

El 2003 van comprar el quadre per 20.000 euros, del total de 270.000 euros que l'anterior propietari havia fixat com a preu. Tres anys més tard, els dos germans van aconseguir que l'Audiència de Girona els eximís de pagar la resta de diners, després de provar que era fals. L'expert que va analitzar l'obra va demostrar que no era autèntic per l'absència de la placa de l'ordre d'Isabel la Catòlica i la Creu de Cavaller de Carles III, que en l'original el retratat llueix al coll.

Els dos germans van buscar, aleshores, una nova víctima per intentar vendre-li el quadre. Van contactar amb una persona que deia ser xeic àrab, a qui van oferir l'obra per 4 milions d'euros, i van utilitzar el mateix certificat d'autenticitat fals que els havien presentat a ells el 2003. L'intermediari els va citar a Torí (Itàlia), on els germans li van pagar els 300.000 euros que havien acordat pels seus serveis. A canvi, els havia de lliurar una paga i senyal d'1,7 milions de francs suïssos (1,5 milions d'euros), segons informa la policia.

Tot i que van comprovar que els diners fossin autèntics, l'intermediari va aconseguir canviar els bitllets per fotocòpies. Els dos germans van saber-ho a Ginebra, quan volien ingressar la fortuna en un banc suís. En tornar a Espanya, el servei duaner d'Avinyó (França) va interceptar-los i va posar una denúncia. El Grup de Patrimoni Històric de la Policia Nacional a Catalunya va començar aleshores una investigació, en què va descobrir tot l'entrellat de l'estafa. El mediador i el presumpte xeic estan encara en parador desconegut amb el botí de 300.000 euros.

stats