Cultura 09/09/2020

La nova llei de memòria del govern espanyol anul·larà sentències del franquisme com la de Companys

Sánchez anuncia davant del Congrés que la norma prohibirà la Fundació Francisco Franco

Ara
2 min
El ple del Congrés dels Diputats durant el debat sobre la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma

MadridEl dimarts de la setmana que ve el consell de ministres té previst donar llum verda al text de la nova llei de memòria democràtica –que després s'haurà de tramitar al Congrés– i de mica en mica es comencen a conèixer els detalls sobre què podria implicar. N'hi ha dos que, per ara, sobresurten: el primer, que el nou text legal podria suposar l'anul·lació de la condemna per la qual el president de la Generalitat Lluís Companys va ser afusellat el 1940. El segon, que s'il·legalitzaria la Fundació Franciso Franco.

Respecte a la qüestió de Companys, la llei atorgarà un "caràcter radicalment nul" a totes les condemnes i sancions produïdes "per raons polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa" durant la Guerra Civil o el franquisme. Així ho ha publicat El Periódico i ho han confirmat fonts del govern espanyol a l'ARA. El 15 d'octubre es compliran 80 anys de l'afusellament de Companys al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc. L'anul·lació del judici a Companys és una llarga reivindicació de diversos partits catalans.

Pel que fa la prohibició de la Fundació Francisco Franco, ha sigut el mateix president de l'executiu, Pedro Sánchez, qui s'ha encarregat d'anunciar-ho en la sessió de control que s'ha celebrat aquest dimecres al ple del Congrés. Ahir dimarts, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, Calvo ja havia dit que "no hi haurà cap fundació amb recursos públics que enalteixi idees totalitàries o figures dictatorials". La futura legislació s'emmarca en el pla normatiu que ha presentat el govern espanyol i que recull les línies mestres del nou curs polític. "La memòria democràtica inaugurarà el pla", va destacar Calvo.

Revocació a Billy El Niño

També segons El Periódico, alguns articles de l'avantprojecte es refereixen a la possible revocació de distincions, nomenaments, títols i honors institucionals, així com de condecoracions i recompenses o supressió de títols nobiliaris, com podria ser el cas del policia Billy el Niño.

La llei també tindrà un règim sancionador per a infraccions per evitar les "humiliacions", especialment en espais públics. A més, aposta per la creació d'una fiscalia de sala per investigar fets de la guerra o de la dictadura que puguin constituir violacions dels drets humans i del dret internacional humanitari. L'avantprojecte, a més, reconeix l'Estat com a responsable de trobar els desapareguts.

stats