Cultura21/11/2015

Espai Mallorca demana suport institucional

El centre, que va reobrir ara fa dos anys, necessita notorietat per part del Govern per tirar endavant

Josep Salmeron

PalmaA finals d’octubre, l’Espai Mallorca, ubicat a la plaça Vicenç Martorell, al barri del Raval de Barcelona, celebrava el segon aniversari de la reobertura. Un mes després, l’associació es troba en una situació d’incertesa per poder tirar endavant el projecte que els seus socis varen engegar quan varen decidir agafar les regnes de l’entitat. L’Espai va viure una situació semblant el 2012; en aquella ocasió, però, va tancar les portes. Fou aleshores quan el moviment ciutadà Crits i Renou es va constituir com a associació per tal de continuar el projecte amb una nova gestió, uns nous principis i un nou ideari, tot recollint l’esperit i el testimoni de l’antic espai del carrer del Carme. Amb la gestió de l’Espai, el centre es posiciona no només com un contenidor de propostes culturals, sinó també com un espai de creació i de producció d’esdeveniments culturals i socials.

Allà ens podem trobar amb Josep Marquès, que s’encarrega de la gestió cultural, una tasca en què “sempre s’ha pretès apostar per la qualitat en la programació”, diu Marquès. Però per poder produir-la amb la major garantia de qualitat possible han de recórrer al suport institucional, atès que amb l’autogestió no poden arribar a sufragar gran part de les despeses que suposa mantenir l’Espai. No obstant això, arran de la sol·licitud de subvenció que va presentar l’Espai a l’Institut d’Estudis Baleàrics el mes de setembre, el Govern de les Illes s’hi va posar en contacte per encetar negociacions que dotarien l’entitat d’ajut econòmic i li donarien continuïtat. Segons Marquès, aquestes reunions han estat “molt favorables”. Al Govern “li interessa la tasca que duim a terme i sap perfectament que ara mateix la continuïtat del projecte implica intervenir-lo econòmicament des de la institució que representen”. Prova d’aquest interès és que “dijous em vaig reunir amb el director general de Cultura, Jaume Gomila”, diu Marquès. És clar, doncs, que des de la Conselleria de Cultura s’aposta per donar suport a associacions com l’Espai Mallorca. Marquès explica que l’acord al qual estan arribant és el de crear un conveni en el qual la institució balear demana que sigui no només un espai de Mallorca, sinó que abraci totes les Illes.

Cargando
No hay anuncios

Mantenir la ‘marca’

“L’Espai Mallorca ha creat marca a Barcelona”, assegura Josep Marquès, que respon a una de les peticions que els ha fet el Govern, que és canviar-se el nom per un altre en el qual estiguin identificades la resta de les Illes. “Ens havien proposat anomenar-lo Espai Balear”, però confessa que el concepte de balear no identifica cap ciutadà de les Illes. Més enllà de nomenclatures, el que Marquès defensa és que l’espai sigui com “una ambaixada mallorquina al Principat” en la qual s’integren la resta d’illes i també oferir producte cultural de Catalunya i el País Valencià; en definitiva, que es facin “projectes de mediterraneïtat”.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Ferran Pisà, que també podem trobar a l’Espai, en defensa la continuïtat perquè “és clau per mostrar a Barcelona i al món què feim a les Illes”, ja que, segons Pisà, la capital catalana, “generadora d’activitat cultural, és un bon aparador per mostrar les Illes”. A més, és una entitat que “cohesiona els Països Catalans”; de fet, ja han cooperat amb l’Espai País Valencià.

Nous reptes

Cargando
No hay anuncios

Gairebé 80.000 euros, segons Josep Marquès, seria el pressupost amb el qual es podria gestionar “una programació digna”, que s’entendria com una programació d’una varietat cultural de qualitat i que els artistes que hi participin tinguin la retribució econòmica que es mereixen com a professionals que són.

El pressupost

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, aquest pressupost queda molt lluny del que realment disposen a l’Espai, perquè només reben els ingressos d’autogestió que realitzen en cada esdeveniment que posen en marxa i el suport de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona a través d’una subvenció que “no arriba al 10%”, segons diu Ferran Pisà, per suplir les despeses que genera. El centre inclou un espai polivalent per a exposicions, tallers, conferències, presentacions i racó gastronòmic, a més d’una llibreria especialitzada.

Mentre s’espera rebre el suport institucional balear, un dels reptes per “enfortir-nos”, diu Pisà, és “tirar endavant la campanya de renovació de socis”. L’associació Crits i Renou es compon de 300 socis i amb aquesta campanya, que s’engegaria el gener, es podrà recaptar un fons suficient per poder fer prosperar l’entitat. Tanmateix, Josep Marquès alerta que “hem de ser conseqüents quan arribin els diners” d’un possible conveni firmat entre Cultura del Govern balear i l’Espai Mallorca, que esperen tan aviat com sigui possible.

Cargando
No hay anuncios

Crear ponts socials i culturals entre les Illes i la Península

L’octubre passat, l’Espai Mallorca va celebrar el segon aniversari de la reobertura. Una celebració per demostrar l’esforç de mantenir obert el centre i que ara necessita ser més present i tenir el suport de les institucions balears, atesa la seva implicació per ser una entitat que té el desig de ser un agent actiu en la producció d’iniciatives socials i culturals i establir marcs de col·laboració amb entitats de caràcter ecologista, social o cultural. De fet, ja tenen el suport del GOB. Tot això, amb la principal acció de crear ponts entre la cultura i la societat de les Illes Balears i les del Principat que, juntament amb l’Espai País Valencià, també fa cohesionar la socioculturalitat dels Països Catalans.