Música
Cultura 17/09/2021

Enric Montefusco impacta a Vic amb el viatge al centre d’un idiota

El músic barceloní porta al Mercat de Música Viva l'espectacle creat amb Xavier Bobés

2 min
Enric Montefusco durant la presentació a Vic de l'espectacle 'Viaje al centro de un idiota'

VicL’última aventura del músic Enric Montefusco és Viaje al centro de un idiota, una coproducció dels festivals Grec i Temporada Alta i el Centro de Cultura Contemporánea Conde Duque que al juliol es va programar a la sala Hiroshima de Barcelona i que aquest divendres ha passat pel Mercat de Música Viva de Vic. Es tracta d’una proposta compartida amb el creador escènic Xavier Bobés que combina música, paraula, dansa, imatges projectades en el teló de fons i el simbolisme d’objectes com una escala. Tot plegat aprofitant tota la caixa escènica del Teatre de l’Atlàntida.

El primer impacte el provoca una posada en escena crua dins la qual Montefusco assumeix ser manipulat com un home sense atributs ni esma per solucionar els conflictes que l’han dut fins aquí. Sembla un personatge de Samuel Beckett abandonat dins un quadre de De Chirico durant un confinament pandèmic.

Xavier Bobés i Enric Montefusco a l'Atlàntida de Vic.

El viatge comença amb el músic tot sol amb la guitarra acústica cantant versos funestos davant del teló negre. Després, ja dins de l’escenari, arriba el viatge al centre d’aquest “idiota”, un “home de palla” que ressegueix antigues cicatrius familiars amb regust de ressentiment, antidepressius, fatalisme existencial i frustració i estranyament de classe. Com ja passava en discos com Meridiana i Diagonal, hi ha un desencís social descarnat que esclata en l’escena en què Bobés, disfressat d’home de palla, i Montefusco ballen mentre la tornada va fent “voy tan cargado de culpa que ya puedes hacerme bailar”.

El to canvia en la part final, novament amb Montefusco a la guitarra i amb imatges de vida familiar al carrer, com si una de les conclusions del viatge al centre d’un idiota fos que no s’han de projectar en els fills les neurosis dels adults.

Enric Montefusco a l'Atlàntida de Vic
stats