Cultura 15/12/2021

Dones, comèdia, cinema: 31 creadores audiovisuals completen la programació del festival Conofest

El festival es farà a Palma de manera presencial del 16 al 19 de desembre

3 min
La directora Rozanne Paisán, la responsable del Conofest Vicka Duran i la directora i actriu Neus Cortès.

PalmaAquest dijous comença la segona edició de Conofest International (Short) Film Festival, una programació que l'organització defineix com a "mil·lennial, feminista i multidisciplinària". S'hi veuran pel·lícules de curta durada escrites, o bé dirigides, per dones de les Balears i també de l'àmbit de l'Estat i internacional. Aquesta edició és la primera que es fa de manera presencial i serà a Palma del 16 al 19 de desembre i també a la sala Equis de Madrid dimarts, 21 de desembre. La programació inclou fins a 26 pel·lícules de 31 creadores i de 17 països diferents.

La sala Rívoli Palma acollirà la inauguració aquest dijous a les 20 hores. S'hi veuran sis curtmetratges i, per primera vegada a Palma, els espectadors gaudiran d'un xou de Riot Comedy Fem. Hi seran les còmiques Penny Jay GPepi Labrador i Altea.

A més de les projeccions audiovisuals, el Conofest ha programat concerts, xerrades i altres activitats paral·leles. La directora, Vicka Duran, destaca el caràcter multidisciplinari d'aquest certamen, dirigit a mil·lennials i que “vol donar exemple de dones joves que estan traient els seus projectes”.

Un tast dels curts illencs

Un dels curtmetratges d'autoria illenca que es presentaran al Conofest és Yeyé, el segon de Roxanne Paisán. El projecte ja ha començat el recorregut per festivals internacionals. Ha estat nominat a Canes i ha aconseguit el Best Indie Short i el Best Acting Short a l'Independece Shorts Awards, a més del Best Actor Made in Balears a l'Evolution Mallorca International Film Festival.

La pel·lícula narra la història de Jérémy i Graziella i el viatge que emprenen a través dels records d'una persona molt important per a ells: Yeyé. Una aventura que traspassa els límits del temps i que situa l'espectador en un espai indefinit entre la memòria, la imaginació i la realitat. Es projectarà dissabte, 18 de desembre, a les 21 h al cinema Rívoli.

Una altra producció balear és Volátil, una idea original de Neus Cortès que mostra el moment en què Ana i Carlos, una parella aparentment consolidada que ha caigut en la rutina, es replanteja la relació. Tota passa per Nasal, després d'un malentès que fa explotar Ana. Masia Reels ha produït la peça, i la productora també ha participat en la creació del guió. Neus Cortès, que protagonitza la cinta, va obtenir un menció especial a l'Evolution. Volátil es projectarà divendres, 17 de desembre, a l'ESADIB, en el marc de la sessió Teatre & cinema.

Aquests són només dos títols de tots els que programa el festival. En total, es faran cinc sessions de curtmetratges, una per cada dia de festival. En l'àmbit de l'Estat, Duran destaca algunes cintes: Biografía del cadáver de una mujer (premi Goya al millor curtmetratge documental 2021), de Mabel Lozano; Tótem Loba, de Verónica Echegui; Roberto, de Carmen Córdoba (que ha aconseguit 130 premis); Imposible decirte adiós, de Yolanda Centeno; i Dana, de Lucía Forner (amb 29 reconeixements). En l'àmbit internacional, destaquen els curtmetratges Satans Barn, de Thea Hvistendahl, i Fiebre Austral, de Thomas Woodroff.

Conotalks: per parlar-ne

Una activitat important del Conofest són les xerrades, que duen el títol de Let’s Talk about… Se n'han organtizades tres: I després de la carrera, què? (divendres, dia 17 de desembre, a les 18.30 h a l'ESADIB), Com canviar el món (dissabte, 18 de desembre, a les 11 h al Centre Flassaders) i Què faig amb la meva creativitat? (diumenge, 19 de desembre, a les 18 h a la cafeteria Retroflakesx199). Entre les convidades hi haurà Gabriela Garcés, directora i fundadora de COOFILM (un programa de residències artístiques dirigit a dones cineastes); Sara Bamba, coordinadora del màster d'ECAM (Escola de Cinema i Audiovisual de Madrid); i Elena Tara, guionista i il·lustradora. De les Illes Balears hi haurà l'escriptora Roser Amills; la coordinadora de la Mostra OUT!, Laura Esteva; l'actriu i cantant Aina Zuazaga; i les actrius Neus Cortès i Gypsy Nel·lo.

En el Conofest no hi faltarà la música. Hi sonarà la de Tonina&Carla dissabte 18 a les 21 h i el de Foc, que presentaran videoclip, diumenge, 19 de desembre, a les 20 h. Les dues actuacions seran a la sala Rívoli.

stats